Na današnji dan

Cijela Hitlerova Šesta armija opkoljena kod Staljingrada (1942.)

Jedan od najsudbonosnijih trenutaka u Drugom svjetskom ratu dogodio se 22. studenog 1942. godine. Naime, Sovjeti su uspjeli zatvoriti obruč oko njemačke Šeste armije, uhvativši tako u klopku nekoliko stotina tisuća vojnika Trećeg Reicha.

Sovjetska Crvena armija obruč je uspjela zatvoriti pomoću jake ofenzive koja je uključivala obuhvatni manevar, koji je poput kliješta zarobio njemačke jedinice stacionirane u gradu Staljingradu. Nijemcima se takva katastrofa još nikada prije nije dogodila. Naime, još nikada nije jedna cijela armija bila opkoljena i stavljena u klopku. Procjene o broju njemačkih vojnika unutar obruča variraju. Službena sovjetska procjena davala je brojku od 330.000, ali to je ipak pretjerano. Ipak, moguće je da je Nijemaca, zajedno sa saveznicima (Hrvatima, Rumunjima itd.) bilo doista preko 300.000 (to je procjena njemačkog feldmaršala von Mansteina).

Logična stvar za opkoljene Nijemce bila bi da pokušaju napraviti proboj iz obruča, kako bi izbjegli uništenje. Problem je bio u tome što je Adolf Hitler zahtijevao da se Staljingrad ne napušta. Zapovjednik Luftwaffea, Göring dolio je ulje na vatru kad je utvrdio da njegovi avioni mogu opskrbljivati opkoljenu armiju iz zraka. To je, dakako, bio nerealan plan jer je Šestoj armiji trebalo oko 400 tona namirnica i opreme dnevno. Ipak, krenulo se na tu nerealnu opciju i zapovjednik Šeste armije Friedrich von Paulus poslušao je Hitlera te ostao u Staljingradu.

Situacija je za opkoljene bila sve gora. Došla je ruska zima, a Luftwaffe je isporučivala samo oko 70 tona namirnica i opreme dnevno. Hitler je pokušao von Paulusa ohrabriti neviđenim unapređenjima u kratkom roku. Prvo ga je unaprijedio u general-pukovnika, a ubrzo i u feldmaršala. Vjerovao je da će to spriječiti von Paulusa da se preda jer još nikada prije nijedan njemački feldmaršal nije bio zarobljen. No, sve je bilo uzalud. Šesta armija na kraju se predala Sovjetima.


piše: Dražen Krajcar

Komentari