Na današnji dan

Churchillov poznati govor o krvi, naporu, suzama i znoju (1940.)

Dana 13. svibnja 1940. britanski premijer Winston Churchill održao je svoj poznati govor o “krvi, naporu, suzama i znoju”. Riječ je o govoru koji je iznio u dvorani Donjeg doma Britanskog parlamenta, i to samo tri dana nakon što je prvi put imenovan premijerom. Radilo se o ratnom vremenu, u kojem su na Veliku Britaniju upravo padale prve njemačke bombe. Osim toga, Treći Reich upravo je izvršavao invaziju na zemlje Beneluksa.

Spomenuti je Churchillov govor najpoznatiji po rečenici: “Nemam ništa za ponuditi osim krvi, napora, suza i znoja.” (engl. “I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat”). Načelno se taj Churchillov govor smatra jednim od najboljih i najpoznatijih u njegovoj karijeri, uz njegove ostale ratne govore poznate po frazama “Borit ćemo se na plažama“ (engl. “We shall fight on the beaches”), “Bio je to njihov najbolji sat“ (engl. “This was their finest hour”) i “Nikada nisu toliki dugovali toliko mnogo toliko rijetkima“ (engl. “Never was so much owed by so many to so few”).

Govor o “krvi, naporu, suzama i znoju ” bio je razmjerno kratak u odnosu na druge njegove govore. Naime, sadržavao je samo oko 680 riječi i trajao je oko pet minuta.


Komentari