Na današnji dan

Churchill zatražio osnivanje Ujedinjenih država Europe – 1946.

Churchill nije vidio Veliku Britaniju kao dio Ujedinjenih Država Europe. Naime, Britanija bi se držala odvojeno, orijentirana prema sjevernoatlantskim integracijama.

Dana 19. rujna 1946. godine Winston Churchill u svom je govoru na Sveučilištu u Zürichu zatražio osnivanje Ujedinjenih Država Europe (engl. United States of Europe). Bilo je to doba nakon završetka Drugog svjetskog rata, dok je Europa bila još znatnim dijelom u ruševinama, a između Staljinovog SSSR-a i zapadnih saveznika pripremao se Hladni rat.

Napomenimo, Winston Churchill u doba kad je održao taj govor više nije bio britanski premijer. Naime, izgubio je izbore još u srpnju prethodne godine (1945.) tj. odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata. S premijerske pozicije nakon poraza na izborima prešao je u oporbu čiji je, kao čelnik Konzervativne stranke, bio vođa. 

Ujedinjene Države Europe bile su koncept koji se oslanjao na paneuropeizam potican već ranije od strane grofa Coudenhove-Kalergija, kojeg je Churchill izravno i spomenuo u govoru.

Bitno je naglasiti da Churchill nije vidio Veliku Britaniju kao dio spomenutih Ujedinjenih Država Europe. Naime, Britanija bi se držala odvojeno, orijentirana prema sjevernoatlantskim integracijama. Ujedinjene Države Europe trebala su biti kontinentalni europski projekt, predvođen prvenstveno od strane Francuske i Njemačke.


Komentari