Na današnji dan

Chuck Yeager – legendarni pilot prvi probio zvučni zid – 1923.

Captain Chuck Yeager with the X-1 supersonic research aircraft in 1947, shortly after breaking the sound barrier. (US Air Force)

Yeager je rekordni let izveo s dva slomljena rebra.

Legendarni američki probni pilot, i prvi čovjek koji je probio zvučni zid, umirovljeni brigadni general Charles Chuck Elwood Yeager rođen je u saveznoj državi Virginiji 13. veljače 1923. godine. Vojnu i zrakoplovnu karijeru započeo je tijekom Drugog svjetskog rata, isprva kao mehaničar da bi napredovao do pilota lovca P-51 Mustang. Tijekom rata u 64 leta iznad Europe oborio je 13 njemačkih zrakoplova, te je i sam bio jednom pogođen. Nakon rata postaje instruktor letenja, a zatim i pokusni pilot.

Upravljajući eksperimentalnim raketnim zrakoplovom Bell X-1, koji je 14. listopada 1947. bio ispušten iz američkog bombardera B-29 iznad južne Kalifornije, postao je prvi čovjek koji je probio zvučni zid i letio brže od zvuka (1 mah ili više od 1152 km/h). Yeager je X-1 dao nadimak Glamorous Glennis prema svojoj supruzi Glenn. Zapanjuje činjenica je da je Chuck taj rekord postigao s dva slomljena rebra. Naime, noć prije leta ozlijedio se u padu s konja. Bojeći se da će ga zamijeniti nekim drugim pilotom potajno je otišao veterinaru koji mu je trakom učvrstio rebra. O ozljedi je rekao samo svojoj supruzi i prijatelju, kolegi pilotu Jacku Ridleyu. Na dan leta, Yeager je bio u takvoj boli da nije mogao zatvoriti otvor X-1 pa mu je Ridley prokrijumčario kraj drške metle s kojom je kao polugom uspio zatvoriti vrata.

Šest godina kasnije Scott Crossfield uspio je letjeti brzinom većom od 2 maha, na što je Yeager odmah odgovorio postavivši novi brzinski rekord od 2,44 maha.

Nakon tih pothvata Yeager je nastavio probne letove (bio je drugi američki pilot koji je letio na sovjetskom lovcu MIG-15), a od ganjanja rekorda odustao je tek 1963. nakon nesreće pri testiranju školskog NF-104s Lockheeda. Zatim je obnašao razne zapovjedne dužnosti u američkom zrakoplovstvu (između ostalog i u Vijetnamskom ratu), sve do 1975., kada je umirovljen kao brigadni general. I u mirovini Yeager je nastavio s letovima, a bio je i savjetnik u NASA-i. Njegova letačka karijera bila je duža od 60 godina, pri čemu je preletio svaki kutak svijeta, uključujući i SSSR gdje je pozvan kao počasni gost u jeku Hladnog rata.


Chuck Yeager bio je jedan od glavnih likova poznatog filma The right stuf (kod nas prikazivan pod imenom Put u svemir) u režiji Philipa Kaufmana. Yagera je glumio Sam Shepard, a slavni pilot i sam se nakratko pojavljuje u filmu.

Chuck Yeager dobitnik je velikog broja priznanja i odlikovanja, a po njemu se u SAD-u zovu zračne luke, mostovi, ulice… Smatra ga se jednim od najvećih svjetskih pilota svih vremena.

piše: Dražen Krajcar

Komentari