Na današnji dan

Christopher Reeve paraliziran nakon pada s konja – 1995.

Pred jednom od prepreka njegov je konj naglo stao, što je Reevea izbacilo iz sedla. 

Dana 27. svibnja 1995. godine američkom glumcu Christopheru Reeveu dogodila se jedna od najtežih nesreća koje mogu zadesiti čovjeka. Naime, nakon pada s konja slomio je vratnu kralježnicu i ostao paraliziran od vrata naniže. To se stanje zove tetraplegija tj. kvadriplegija i karakterizira ga odsutnost osjeta i mogućnosti pomicanja svih mišića ispod mjesta ozljede. Budući da se i pluća pokreću voljnim mišićima, Reeve nije mogao čak ni disati bez aparata za disanje. Inače, Reeve se jahanjem počeo baviti za vrijeme snimanja filma Ana Karenjina. Uskoro se počeo i natjecati. Kupio je konja imenom Eastern Express, kojem je dao nadimak Buck.

Preletio je konju preko glave i sletio na vlastitu glavu. Kaciga je spriječila ozljedu mozga, ali udar Reeveovog 98 kilograma teškog tijela (bio je visok čak 193 cm), slomio je prvi i drugi kralježak i prekinuo leđnu moždinu. Ozljeda je bila tako teška da su kasnije liječnici morali ugraditi šipku od titanija kako bi povezali Reeveovu lubanju s ostatkom tijela. Kad je shvatio što mu se dogodilo, Reeve je jedno vrijeme pomišljao na samoubojstvo, no nakon što mu je supruga pružila bezuvjetnu podršku više mu se nisu javljale takve misli.

U jednom teškom trenutku u bolničku sobu mu je nahrupio liječnik s ruskim naglaskom i najavio da će mu obaviti rektalni pregled. Bio je to komičar Robin Williams, prerušen u lik iz komedije Devet mjeseci. Bilo je to navodno prvi put da se Reeve nasmijao nakon nesreće. Ustrajno je vježbao i nakon nekog vremena uspio je pomaknuti jedan prst, što su liječnici doživjeli kao svojevrsno čudo. Umro je tek devet i pol godina nakon nesreće, vjerojatno od reakcije na antibiotike koje su mu dali za liječenje sepse.

 


Komentari