Na današnji dan

Christoph Franz von Buseck – posljednji knez-biskup Bamberga – 1724.

Nekoć su knezovi-biskupi Bamberga posjedovali znatne dijelove Koruške.

Dana 28. prosinca 1724. godine rođen je Christoph Franz von Buseck, posljednji knez-biskup Bamberga. Pripadao je njemačkoj plemićkoj obitelji Buseck, a otac mu se zvao Ernst Johann Philipp Hartmann von Buseck. Stric kneza-biskupa Christopha Franza bio je knez-biskup Fulde.

Tijekom dugog povijesnog razdoblja knezovi-biskupi Bamberga vladali su svojevrsnom samostalnom državom unutar Svetog Rimskog Carstva. Ta je država imala površinu od oko 358.000 hektara na sjeveru današnje Bavarske i stanovništvo od oko 200.000 ljudi, što znači da je knez-biskup Christoph Franz von Buseck bio prilično moćan vladar. Dapače, nekoć su knezovi-biskupi Bamberga posjedovali i znatne dijelove Koruške, uključujući strateški važne gradove Villach, Feldkirchen, Wolfsberg i Tarvisio, kao i dijelove dolina Lavanttal i Kanaltal. Knez-biskup Christoph

Franz von Buseck rodio se u Jagstbergu, a svećenikom je postao tek u 70. godini svog. Knezom-biskupom postao je 1795. godine tj. tijekom Francuske revolucije, a već je sljedeće godine francuska revolucionarna vojska okupirala njegov glavni grad Bamberg. Buseck je pobjegao u egzil, prvo u Prag, a kasnije u Tiringiju. Početkom 19. stoljeća ukinute su sve kneževine-biskupije i kneževine-nadbiskupije u Njemačkoj pa tako i bamberška. Christoph Franz von Buseck bio je od 1802. godine zbog toga samo biskup, bez svjetovne vlasti tj. bez države koju je ranije imao. Preminuo je u Bambergu 1805. godine, u dobi od osamdeset godina.


Komentari