Na današnji dan

Chichibu – japanski carski princ koji se bavio alpinizmom – 1902.

Princ Chichibu posjetio je Njemačku za vrijeme Hitlerove vlasti u Trećem Reichu, a čak je i prisustvovao nacističkom skupu u Nürnbergu 1937. godine. 

Dana 25. lipnja 1902. godine rođen je japanski carski princ Chichibu. Bio je mlađi brat poznatog japanskog cara Hirohita. Dapače, od tri careva mlađa brata upravo je princ Chichibu bio najstariji, tako da je postojala mogućnost da odmah naslijedi prijestolje u slučaju Hirohitove smrti (dok Hirohito još nije imao sinova).

Vrlo je zanimljivo da je princ Chichibu studirao u Engleskoj, i to na znamenitom Sveučilištu u Oxfordu. Za vrijeme boravka u Europi princ je stekao reputaciju alpinista. Zanimljivo je da se bavio sportom, a u Japanu je čak nastojao promovirati skijanje i ragbi.

Osobito je zanimljivo da je za vrijeme Hitlerove vlasti u Trećem Reichu princ Chichibu posjetio Njemačku, a čak je i prisustvovao nacističkom skupu u Nürnbergu 1937. godine. Adolf Hitler osobno se sastao s princem Chichibuom tom prilikom.

Princ je prisustvovao i krunidbi britanskog kralja Georgea VI. (oca današnje kraljice Elizabete II.) u Londonu kao japanski predstavnik. Tijekom Drugog svjetskog rata unaprijeđen je princ Chichibu u čin generala. Nakon rata nije optužen za ratne zločine, kao ni drugi članovi japanske carske dinastije. Umro je 1953. godine u 51. godini života. Uzrok takve razmjerno rane smrti bila je tuberkuloza, od koje je dugo bolovao.

Komentari