Na današnji dan

Charles Rolls – suosnivač kompanije Rolls-Royce (1877.)

Slavni Charles Rolls, suosnivač kompanije Rolls-Royce, rođen je 27. kolovoza 1877. godine. Otac mu je bio lord Llangattock, član visokog društva. Veliki dio djetinjstva Charles Rolls je proboravio u velikom obiteljskom dvorcu u Walesu, nazvanom Hendre. Charles je pohađao slavni Eton College, školu za djecu iz elitnih obitelji. Budući da su Charlesa već tada zanimali motori i rad na njima, na Etonu su mu kolege dali nadimak Prljavi Rolls.

Nakon Etona, upisao se na znamenito Sveučilište u Cambridgeu, gdje je studirao mehaniku i primijenjenu znanost. Svoj prvi automobil kupio je 1896. u Parizu. Bio je to Peugeot Phaeton. Kad ga je dovezao u Cambridge, bio je vjerojatno jedini čovjek u tom gradu koji je posjedovao automobil.

Nakon diplomiranja na Cambridgeu, Rolls je uz očevu pomoć od 6.600 funti otvorio jedan od prvih autosalona u Britaniji, nazvan C.S.Rolls & Co. Prodavao je francuska vozila marke Peugeot i belgijska marke Minerva.

Povijesni trenutak zbio se kad je Charles Rolls upoznao Henryja Roycea. Royce se bavio vlastitom proizvodnjom automobila (jedan od prvih u Britaniji). Upoznali su se preko zajedničkog prijatelja i prvi put su se sastali točno 4. svibnja 1904. godine u hotelu Midland u Manchesteru. Rolls je pristao u svom salonu prodavati Royceove automobile, odlučivši uzeti sve koje Royce uspije proizvesti. Time je Rolls postao ekskluzivni prodavač Royceovih automobila, a automobile su odlučili prodavati pod zajedničkim imenom Rolls-Royce. Legenda je tako rođena.

Prvi model Rolls-Roycea imao je naziv Rolls-Royce 10 hp (jer je imao oko 10 konjskih snaga). Napravili su samo 16 primjeraka, a do danas su ostala očuvana samo četiri. Jedan od njih prodan je 2007. godine za oko 4.000.000 eura. Za povećanje proizvodnje Rollsu i Royceu bila je potrebna nova tvornica. Otvorili su je u engleskom gradu Derbyju, gdje je i danas sjedište Rolls-Roycea.


Charles Rolls tragično je preminuo u 33. godini života kao prva žrtva avionske nesreće u Britaniji. Naime, Rolls je kupio jedan od 6 aviona proizvedenih po nacrtu slavne braće Wright. Bili su to zapravo prvi funkcionalni zrakoplovi u povijesti. Pilotirao je jednim od tih aviona, kad mu je otpalo repno krilo. Srušio se u blizini engleske obale i poginuo.

Komentari