Na današnji dan

Charles de Ligne – jedan od najbogatijih aristokrata u povijesti Belgije – 1550.

Charlesovi posjedi prostirali su se na područjima nekoliko današnjih država: Belgije, Nizozemske i Njemačke.

Dana 22. veljače 1550. godine rođen je Charles de Ligne, čovjek koji je uspio postati jednim od najbogatijih i najmoćnijih aristokrata na području današnje Belgije. Rodio se u obitelji de Ligne, koja je potjecala s juga belgijskog teritorija, gdje postoji dodirno područje s Francuskom. Za razliku od nekih obitelji koje su se u 16. stoljeću borile protiv habsburške i španjolske vrhovne vlasti (Belgija i Nizozemska nekoć su pripadale španjolskoj kruni), obitelj de Ligne nije se odmetnula, nego je ostala vjerna Habsburgovcima. Isto tako, nije prihvatila protestantizam, nego je ostala katoličkom. Zbog svega toga Habsburgovci su obitelj de Ligne nagradili mnogim častima i posjedima.

Charles de Ligne postao je knezom (princem) Svetog Rimskog Carstva, točnije pokneženim grofom od Arenberga, a stekao je i titulu vojvode od Aarschota. Postao je i vitezom Reda zlatnog runa, što je bilo najviše odlikovanje dostupno u habsburškim zemljama (čak su i Habsburgovci osobno oko vrata nosili znamenje tog reda).

Charlesovi posjedi prostirali su se na područjima nekoliko današnjih država: Belgije, Nizozemske i Njemačke. Titula vojvode od Aarschota odnosila se na Aarschot u Flandriji, sjeveroistočno od Bruxellesa. Poknežena grofovija Arenberg nalazila se na prostoru današnje Njemačke, oko 40 kilometara jugozapadno od Bonna. Grof-knez-vojvoda Charles de Ligne umro je 1618. godine u Enghienu pokraj Bruxellesa, u dobi od 65. godina.


Komentari