Na današnji dan

Charles de Gaulle dao ostavku na položaj predsjednika – 1969.

Umirovio se na svom imanju La Boisserie kod mjestašca Colombey-les-Deux-Églises na prostorima Šampanje, gdje je imao posjed od nekoliko hektara.

Legendarni francuski predsjednik Charles de Gaulle dobrovoljno je dao ostavku, premda je još imao pravo ostati predsjednikom sve do 1973. godine, 28. travnja 1969. godine. Naime, francuski su predsjednici u to doba birani na mandat od čak sedam godina (danas ih biraju na samo pet godina). Budući da je drugi mandat Charlesu de Gaulleu počeo 1966. godine, mogao je ostati predsjednikom sve do početka 1973. godine. De Gaulle je ostavku dao nakon što je propao njegov prijedlog decentralizacije Francuske i reforme Senata.

De Gaulle je u trenutku davanja ostavke bio u 79. godini života. Umirovio se na svom imanju La Boisserie kod mjestašca Colombey-les-Deux-Églises na prostorima Šampanje. Ondje je Charles de Gaulle imao slikovit posjed od nekoliko hektara. Umro je već sljedeće godine, upravo uoči svog 80. rođendana.

Charles de Gaulle pokopan je u mjestu Colombey-les-Deux-Églises, u jednostavnom grobu pokraj svoje kćerkice koja je umrla ranije od upale pluća u dobi od samo dvadeset godina (imala je Downov sindrom). Kasnije je uz njih dvoje pokopana i njegova supruga Yvonne, s kojom je Charles u braku do smrti proveo gotovo pedeset godina.


Komentari