Na današnji dan

Charles Darwin trebao je izvorno postati svećenik – 1831.

Kapetan broda Beagle – Robert FitzRoy – tražio je nekoga s naobrazbom iz prirodnih znanosti tko bi mu pravio društvo na putovanju.

Dana 27. prosinca 1831. godine isplovio je iz Engleske brod Beagle na ekspediciju koja će ga učiniti jednim od najpoznatijih brodova u povijesti. Kapetan Robert FitzRoy tražio je nekoga s naobrazbom iz prirodnih znanosti tko bi mu pravio društvo na putovanju. Izbor je pao na mladog Charlesa Darwina, koji je imao svega 22 godine i studirao je na Cambridgeu kako bi postao anglikanski svećenik.

Putovanje koje je trebalo trajati dvije godine činilo se Darwinovom ocu kao gubitak vremena, no rođak ga je uspio nagovoriti da pusti Charlesa. Na kraju je putovanje potrajalo čak pet godina i Darwin je na njemu obišao cijeli svijet, pažljivo bilježeći svoja zapažanja. Zanimljivo je da je otac Darwinove majke bio Josiah Wedgwood, osnivač slavne tvornice porculana Wedgwood, koja je i danas među najpoznatijim britanskim proizvođačima posuđa. Charles Darwin oženio se svojom sestričnom Emmom Wedgwood, unukom istog Josiaha Wedgwooda i imali su čak desetoro djece.


Komentari