Na današnji dan

Charles Beauclerk – sin britanskog kralja koji se borio kod Beograda – 1670.

Charles Beauclerk, vojvoda od St. Albansa, službovao je kao časnik u vojski cara Leopolda I. Habsburškog. Već u dobi od oko 18 godina bio je na balkanskom ratištu, boreći se protiv Turaka Osmanlija.

Dana 8. svibnja 1670. godine rođen je Charles Beauclerk, vojvoda od St. Albansa, nezakoniti sin britanskog kralja Karla II. iz dinastije Stuart. Zanimljivo je da je taj kralj čak šestoricu svojih nezakonitih sinova uzdigao na vojvodski status. Napomenimo, titula vojvode (engl. duke) bila je, a i još uvijek je, najviša aristokratska titula u Velikoj Britaniji. Spomenutih šest vojvoda bili su: vojvoda od Monmoutha, vojvoda od Clevelanda i Southamptona, vojvoda od Graftona, vojvoda od Northumberlanda, vojvoda od Richmonda i Lennoxa te navedeni vojvoda od St. Albansa.

Spomenutim dijeljenjem titula premašio je kralj Karlo II. sve druge britanske vladare. Važno je znati da Karlo II. nije imao zakonitih sinova i kćeri pa je to vjerojatno pokušavao nadoknaditi postavljanjem svojih nezakonitih potomaka na visoke aristokratske položaje.

Charles Beauclerk, vojvoda od St. Albansa, službovao je kao časnik u vojski cara Leopolda I. Habsburškog. Već u dobi od oko 18 godina bio je vojvoda od St. Albansa na balkanskom ratištu, boreći se protiv Turaka Osmanlija. Primjerice, sudjelovao je u opsadi Beograda, koji su austrijske snage uspjele 1688. godine preoteti Osmanskom Carstvu. 


Vojvoda od St. Albansa oženio se Dianom de Vere, kćerju posljednjeg grofa od Oxforda (engl. Earl of Oxford) iz obitelji de Vere. Preminuo je 1726. godine, u dobi od 56 godina. Imao je znatan broj potomaka, a osobito je zanimljivo da njegov nasljednik čak i danas nosi titulu vojvode od St. Albansa (danas je to Murray de Vere Beauclerk, 14. po redu vojvoda od St. Albansa).

Komentari