Na današnji dan

Chaplinova supruga Oona – kći slavnog nobelovca (1925.)

Dana 14. svibnja 1925.  rođena je supruga Charlieja Chaplina – Oona O’Neill. Bila je kći slavnog nobelovca Eugenea O’Neilla. Taj Amerikanac irskog podrijetla dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1936. godine, a čak je četiri puta dobio i Pulitzerovu nagradu.

Oona O’Neill rođena je na otoku Bermuda u Atlantskom oceanu. Kao mlada djevojka bila je vrlo privlačna i izlazila je s poznatim ljudima poput Orsona Wellesa i J. D. Salingera (autor romana Lovac u žitu).

Zanimljivo je da je Oona O’Neill navodno ostavila J. D. Salingera upravo radi Charlieja Chaplina. Naime, Chaplina je upoznala radi jedne filmske uloge kad joj je bilo samo 17 godina i započela je s njim hodati iako je bio čak 36 godina stariji. Chaplin je zapisao da je odmah pri upoznavanju bio pokošen njenom ljepotom i šarmom. Njen je otac Eugene O’Neill bio ljut zbog te veze i odbio je dati pristanak za vjenčanje (očev je pristanak bio potreban jer njoj još nije bilo 18 godina).

Ipak, kad je Oona navršila 18 godina, ona i Chaplin vjenčali su se. Njemu su bile već 54 godine i bio mu je to četvrti brak (prva tri trajala su po samo nekoliko godina svaki). S Oonom je Chaplin proveo ostatak života, tako da su bili u braku 34 godine. Ona mu je rodila čak osmero djece – 5 kćeri i 3 sina. Posljednji sin rodio se Chaplinu kad su mu bile već 73 godine.

Brak im je navodno bio sretan. Kad je Chaplin dobio britansku vitešku titulu, Oona je postala Lady Chaplin. Nakon Chaplinove smrti živjela je kao udovica još nekih 13 godina.


Komentari