Na današnji dan

Četrnaestogodišnjak izabran za rimskog cara – 218.

Na prijestolje je došao zahvaljujući spletkama svoje bake Julije Meze, tetke ubijenog cara Karakale.

Jedan od najkontroverznijih vladara Rimskog Carstva, Heliogabal (u nekom inačicama Elagabal), proglašen je carem 16. svibnja 218. godine u dobi od samo 14 godina. Kao car prozvao se Marko Aurelije Antonin Augustus. Rodio se na istoku Rimskog Carstva, u Emesi (današnji Homs u Siriji) kao manje važan član vladajuće dinastije Sever pravim imenom Varije Avit Basijan. Već kao dječak bio je vrhovni svećenik sirijskoga boga sunca Elagabala. Kako je sebe smatrao zemaljskim utjelovljenjem tog božanstva u povijesti je ostao upamćen po njegovim imenom.

Na prijestolje je došao zahvaljujući spletkama svoje bake Julije Meze. Naime, nakon ubojstva cara Karakale, 217. godine, došlo je do previranja u Carstvu, a za novog cara izabran je pretorijanski prefekt Markin. Julija Meza, Karakalina tetka s majčine strane, uspješno je potplatila Treću Legiju koja je za protucara proglasila njenog najstarijeg unuka. Nakon što je Makrin pobijeđen u bitki kod Antiohije Senat je Heliogabala priznao carem.

Kada je dječak stigao u Rim o glavnom gradu Carstva nije znao gotovo ništa, a već sam početak njegove vladavine obilježili su skandali. Legenda kaže da je, kad je stigao u grad, zatražio da mu se sakupi sva paučina iz grada. Car se kladio sa svojim društvom kako će mu skupiti 1.000 libri paučine (libra iznosi nešto manje od pola kile). Nemalo se iznenadio kada su mu donijeli 10.000 libri paučine. Nakon toga priređivao je razvratne zabave, a prema pričama obilazio je javne kuće prerušen u djevojku.


Kako je odmalena bio svećenik boga Sunca novi car je nasilu htio taj kult uvesti i u Rim. Iako su Rimljani bili poznati po tome što su prihvaćali strane bogove, Heliogabalovo inzistiranje na samo jednom bogu bilo im je previše. Heliogabal se malo miješao u politiku, osim par pobuna koje je ugušio i nekoliko ubojstava koja je naredio, Heliogabal je mijenjao državu u jednom području koje jednostavno nije smio taknuti, u religiju.

Ipak činjenica da je na vlasti ostao, uprkos skandalima, čak 4 godine, može se pripisati njegovoj podržavateljici, Juliji Mezi koja je pokušavala umanjiti njegove skandale. Upravo je Meza predložila da posvoji svog rođaka Aleksandra, omiljenog među pretorijancima i vojskom, kako bi se vratio već ozbiljno narušen ugled. Ali uvidjevši Aleksandrovu omiljenost u narodu car ga je smijenio sa svih dužnosti. Nato su pretorijanci pozvali Heliogabala i Aleksandra u svoj kamp te počeli klicati Aleksandru proglasivši ga carem, a pritom su ignorirali Heliogabala. Ovaj je doživio živčani slom prijeteći pretorijancima smrću ako ga ovaj tren ne priznaju za cara. Razjareni pretorijanci zauzvrat su ubili njega i njegovu majku, odrezali im glave i vukli tijela ulicama grada da bi ih na kraju bacili u Tiber na opće oduševljenje stanovništva. Kada je ubijen Heliogabal nije bio navršio ni 18 godina. 

piše: Dražen Krajcar

Komentari