Na današnji dan

Četnici VBR-ovima raketirali Zagreb – 1995.

Dan kasnije projektili su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Hrvatsko narodno kazalište i Dom umirovljenika Centar.

Napad na Zagreb, višecijevnim bacačima raketa tipa Orkanod strane pobunjenih Srba iz tzv.Krajine, izvršen je 2. svibnja 1995. godine. Prva eksplozija dogodila se u 10 sati i 23 minute. Rakete su imale kazetno streljivo (tzv. zvončiće) zabranjeno međunarodnim konvencijama. Prvi projektil pao je na Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve.

Dan kasnije projektili su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Hrvatsko narodno kazalište i Dom umirovljenika Centar. Ukupno je poginulosedmero ljudi, 39 je teško, a još čak 136 lakše je ranjeno. Jedan od poginulih bio je policajac Ivan Markulin, koji je radio na deaktiviranju neeksplodiranih zvončića u dvorištu Dječje bolnice u Klaićevoj. Među ranjenima bila je i primabalerina Almira Osmanović i još 16 drugih balerina i baletana koje je napad zatekao u baletnoj dvorani HNK.

U spomen na žrtve, južni dio Šoštarićeve ulice, upravo na križanju Vlaške i Draškovićeve, preimenovan je u Trg svibanjskih žrtava 1995. i danas nosi to ime.

Odgovoran za napad je ratni zločinac Milan Martić koji se tim nedjelom i javno pohvalio pred televizijskim kamerama,a na Haškom sudu je osuđen na 35 godina zatvora. Napadejepodržao isadašnji čelnik bosanskih Srba, Milorad Dodik.


Napadi su uslijedili kao osveta za oslobodilačku akciju Bljesak prethodnog danakoja je bila uvod u akciju Oluja tekonačno oslobođenje okupiranih hrvatskih teritorija.

piše: Dražen Krajcar

 

Komentari