Na današnji dan

Četiri sestre ljubavnice kralja Luja XV. (1744.)

Na današnji dan rodila se ljepotica Marie-Anne de Mailly-Nesle, ljubavnica francuskog kralja Luja XV. Zanimljivo je da su čak četiri sestre Mailly-Nesle bile ljubavnice tog kralja, što je bila jedna od najneobičnijih ljubavnih avantura u francuskoj kraljevskoj povijesti. Spomenuta Marie-Anne bila je najmlađa i najljepša od četiriju sesatara. Kralj se najprije zaljubio u njenu najstariju sestru Louisu, koja mu je bila vršnjakinja. Louise je postala kraljeva ljubavnica kad su njoj i kralju bile 22 godine.

Zatim se kralj zaljubio u sljedeću sestru po starosti – 2 godine mlađu Paulinu. S njim je zatrudnila nakon čega ju je oženio za markiza de Vintimillea. Međutim, ona je umrla pri porodu. Kraljev ministar Richelieu htio je pronaći kralju novu ljubavnicu, pa je doveo najmlađu sestru – Marie-Anne, koja je bila 7 godina mlađa od kralja. Ona je bila najljepša od sestara, ali i najambicioznija. Nije isprva pristala na vezu s kraljem, jer je već imala ljubavnika – mladog vojvodu d’Agénois. Međutim, ministar Richelieu bio je vojvodin ujak i smislio je poseban plan. Poslao je jednu lijepu djevojku da zavede vojvodu. Kad je Marie-Anne doznala da joj je ljubavnik bio nevjeran, pristala je biti kraljeva ljubavnica, ali je zauzvrat zatražila vojvodsku titulu za sebe i godišnji prihod od 80 000 livri.

Kralj je na sve pristao – učinio ju je vojvotkinjom od Chateaurouxa (Duchesse de Chateauroux) i damom od palače, te joj dodijelio tražene prihode. Umrla je 1744. godine. Za četvrtu sestru Dianu postoje samo glasine o ljubavnom odnosu s kraljem. 

Komentari