Na današnji dan

Četiri sestre – ljubavnice kralja Luja XV. – 1744.

Postojala je glasina da je najmlađa i najljepša od sestara povremeno kralja zadovoljavala zajedno sa starijom sestrom Dianom u svojevrsnom ménage à trois.

Dana 8. prosinca 1744. godine umrla je lijepa i mlada Marie-Anne de Mailly-Nesle, ljubavnica francuskog kralja Luja XV. Zanimljivo je da su čak četiri sestre Mailly-Nesle bile ljubavnice tog kralja, što je bila jedna od najneobičnijih ljubavnih avantura u francuskoj kraljevskoj povijesti. Spomenuta Marie-Anne bila je najmlađa i najljepša od te četiri sestre. Kralj se najprije zaljubio u njenu najstariju sestru Louisu, koja mu je bila vršnjakinja. Louise je postala kraljeva ljubavnica kad su njoj i kralju bile 22 godine.

Međutim, zatim se kralj zaljubio u sljedeću sestru po starosti – 2 godine mlađu Paulinu. Učinio ju je trudnom i oženio ju za markiza de Vintimillea. Međutim, ona je umrla pri porodu. Kraljev ministar Richelieu htio je pronaći kralju novu ljubavnicu pa je doveo najmlađu sestru – našu Marie-Anne, koja je bila 7 godina mlađa od kralja. Ona je bila najljepša od sestara, ali i najambicioznija. Nije isprva pristala na vezu s kraljem, jer je već imala ljubavnika – mladog vojvodu d’Agénois. Međutim, ministar Richelieu bio je vojvodin ujak i smislio je poseban plan. Poslao je jednu lijepu djevojku da zavede vojvodu. Kad je Marie-Anne doznala da joj je ljubavnik bio nevjeran, pristala je biti kraljeva ljubavnica, ali je zauzvrat zatražila vojvodsku titulu za sebe i godišnji prihod od 80.000 livri.

Kralj je na sve pristao – učinio ju je vojvotkinjom od Chateaurouxa i damom od palače, te joj dodijelio tražene prihode. Postoje glasine da je ona kralja zadovoljavala povremeno zajedno s četvrtom sestrom Dianom u svojevrsnom ménage à trois.


Komentari