Na današnji dan

Češki kralj poginuo tijekom bitke s Englezima (1346.)

Dana 26. kolovoza 1346. odigrala se Bitka kod Crécyja u kojoj su Englezi kralja Eduarda III. odlučno pobijedili Francuze i njihove saveznike. Bitka se dogodila pokraj gradića Crécyja u povijesnoj grofoviji Ponthieu. Riječ je o lokaciji u dolini rijeke Somme, južno od grada Calisa u sjevernoj Francuskoj. U blizini bojnog polja bila su oba kralja sukobljenih monarhija – engleski kralj Eduard III. iz dinastije Plantagenet i francuski kralj Filip VI. iz dinastije Valois.

Na bojnom polju bio je i tadašnji češki kralj Ivan Luksemburški, koji je poginuo u toj bitki. Češki je kralj u toj borbi sudjelovao kao saveznik francuskog kralja, a bio je oslijepio već otprilike deset godina uoči te bitke (od bolesti). Ivan Luksemburški bio je jedini češki kralj koji je poginuo u nekoj bitki na području Francuske. Važan engleski zapovjednik u Bitki kod Crécyja bio je princ Eduard od Woodstocka, najstariji sin kralja Eduarda III., povijesno poznat pod nadimkom Crni princ (engl. The Black Prince). U to je doba Crni princ imao samo 16 godina, ali se već isticao kao hrabar ratnik (kasnije je ostvario veliku vojnu karijeru, no preminuo je prije svog oca od bolesti, tako da nikada nije naslijedio englesku kraljevsku krunu).

Po broju suprotstavljenih trupa bila je Bitka kod Crécyja jedna od najmasovnijih u povijesti zapadnoeuropskog srednjeg vijeka. Engleska pobjeda slomila je francusku vojnu silu do te mjere da se ona nije oporavila sljedećih desetak godina, a ni kasnije dugo vremena nije uspjela doseći brojnost kakvu je imala kod Crécyja.

Komentari