Na današnji dan

Češka postaje najuglednija zemlja u srednjoj Europi (1458.)

Juraj Podjebradski (Jiři z Poděbrad) rodio se 1420. u Češkoj. Njegova je obitelj imala velike posjede u Moravskoj i Bohemiji. Dinastiju je osnovao Jurjev pradjed Boček I. Podjebradski. On je ženidbom dobio kameni dvorac Podjebrad u središnjoj Češkoj.

Juraj se dvaput ženio i imao desetero djece. Kći Katarina udala se za kralja Matijaša Korvina. Sa samo 16 godina sudjelovao je u Bitki kod Lipana na strani umjerenih husita (utrakvista) kad su porazili radikale (taboriti). Postao je jedan od vođa utrakvista te je pobijedio i austrijske trupe rimsko-njemačkog kralja Albrechta II., nasljednika cara Žigmunda. U mladosti je zadobio ozljedu lica. Zbog krivo sraslih kostiju lice mu je bilo lagano unakaženo. Juraj je nakon osvajanja Praga postao upravitelj države te regent malodobnog Albrechtovog sina. Sin je rano umro, a staleži su 27. veljače 1458. izabrali Jurja Podjebradskog za novog češkog kralja. Češka je pod njegovim vodstvom postala najuglednija država srednje Europe.

Juraj je bio prvi europski kralj koji je odbacio katoličanstvo i prešao na stranu husita te se borio protiv katolika. Međutim, papa Pio II. podržao je njegov izbor za kralja u zamjenu za ustupke katolicima u Češkoj. Nakon krunidbe bilo je dosta otpora protiv novog kralja u nekim dijelovima države. Zatim ga je papa Pavao II. ekskomunicirao kao krivovjernika. Katoličko plemstvo sastalo se 1465. u dvorcu Zelená Hora i osnovalo Zelenohorski savez protiv kralja Jurja. Car Fridrik III. i kralj Matija Korvin udružili su vojske i krenuli u oružani sukob. Juraj je uspješno odolijevao napadu, ali je iznenada umro 1471. godine.

Juraj Podjebradski važna je ličnost u češkoj povijesti i nacionalnoj svijesti te je jedan od dvaju čeških kraljeva koji nisu bili katolici. Njegovo je tijelo ekshumirano te je utvrđeno da je zbog korpulentnosti patio od vodene bolesti i poremećaja cirkulacije. Imao je velike žućne kamence i oštećenu jetru.

Godine 1462. Juraj je sastavio Federacijski plan u 21 točki, odnosno prvi europski prijedlog za ujedinjenje država na području vojske, proračuna, sudstva, uprave itd.


Piše: Marsela Alić

Komentari