Na današnji dan

Cesar Ritz – ime koje simbolizira hotelski luksuz – 1850.

Važna stvar za Ritzovu karijeru bila je njegova suradnja s poznatim kuharom Augusteom Escoffierom.

Dana 23. veljače 1850. godine rođen je jedan od najpoznatijih hotelijera u svjetskoj povijesti, čije prezime Ritz danas samo po sebi simbolizira luksuz. Zvao se Cesar Ritz, a rođen je u vrlo skromnim uvjetima u malom švicarskom selu Niederwald. Njegovi su roditelji imali trinaestero djece, pa je maleni Cesar morao već od djetinjstva raditi.

Ritz je s 15 godina počeo raditi kao naučnik u jednom švicarskom hotelu. Isprva je bio poslužitelj, no tijekom godina sve je više napredovao. S vremenom je postao direktor hotelskog restorana, a kasnije mu je dan na upravljanje čitav jedan Grand Hotel u gradu Lucerneu. Bio je vrlo cijenjen, jer je imao načelo da je gost uvijek u pravu. Kad bi netko od gostiju uputio bilo kakav prigovor o jelu, smjesta bi mu jelo bilo zamijenjeno novim, bez postavljanja ikakvih pitanja.

Važna stvar za Ritzovu karijeru bila je njegova suradnja s poznatim kuharom Augusteom Escoffierom, kojeg se smatra jednim od najutjecajnijih u čitavoj povijesti francuske kuhinje. Njih su dvojica zajedno otvorili restoran u Baden-Badenu, a kasnije su pozvani u London da vode slavni hotel Savoy.

Prekretnicu je Cesar Ritz napravio kad je konačno otvorio vlastiti hotel 1898. godine. Bio je to slavni Hotel Ritz u Parizu, koji je do danas ostao poznat kao jedan od najboljih na svijetu. U tom je hotelu godinama živjela i slavna Coco Chanel. Bio je to prvi hotel na svijetu u kojem je svaka soba imala kupaonicu, telefon i električnu struju. Nakon Pariza, Ritz je otvorio i hotel u Londonu, podjednako slavan, a zatim i u Madridu, inspiriran željom španjolskog kralja da Madrid dobije hotel još luksuzniji od pariškog Ritza.


Cesar Ritz umro je u dobi od 68 godina u rodnoj Švicarskoj. Pokopan je u istom mjestu u kojem je i rođen – malenom Niederwaldu.

piše: Dražen Krajcar

Komentari