Na današnji dan

Čelični pakt između Hitlerovog Trećeg Reicha i fašističke Italije – 1939.

Potpisivanje je svečano održano u Hitlerovoj novoj Kancelariji Reicha u Berlinu. Potpisali su ga  grof Galeazzo Ciano, u ime Italije, i Joachim von Ribbentrop, u ime Njemačke.

 U Rimu je 22. svibnja 1939. godine potpisan tzv. Čelični pakt između nacističke Njemačke i fašističke Italije. Nijemci ga nazivaju Der Stahlpakt, a Talijani Patto d’Acciaio. Taj je pakt obvezivao potpisnice da u slučaju rata smjesta pomognu jedna drugoj. Doista, Drugi svjetski rat započeo je Hitlerovim napadom na Poljsku svega 3 mjeseca i tjedan dana kasnije pa Mussolinijeva Italija nije imala dovoljno vremena da se uopće pripremi za rat.

Čelični pakt potpisao je u ime Njemačke ministar vanjskih poslova Joachim von Ribbentrop (titula Reichsminister des Auswärtigen). U ime Italije svoj je potpis stavio grof Galeazzo Ciano (titula Ministro degli affari esteri). Zanimljivo je da je činu bio osobno prisutan i Führer Adolf Hitler. Ipak, Hitler nije stavljao svoj potpis, jer je u ime Trećeg Reicha to učinio spomenuti ministar von Ribbentrop. Na potpisivanju je bio i moćan nacist Hermann Göring.

Potpisivanje je svečano održano u Hitlerovoj novoj Kancelariji Reicha u Berlinu. Riječ je bila o novosagrađenoj zgradi u Voßstraße, s veličanstvenom glavnom galerijom dužine 146 metara (dva puta duža od slavne Dvorane ogledala u Versaillesu). Cijena izgradnje te kancelarije iznosila je navodno oko 90 milijuna Reichsmaraka, što bi po nekim procjenama vrijedilo više od današnjih milijardu dolara.


Komentari