Na današnji dan

Čekićem na Michelangelov kip Pieta u Vatikanu – 1972.

Danas je Pieta na istom mjestu u bazilici sv. Petra, ali je zaštićena neprobojnim akrilnim staklom.

Jedan od najslavnijih kipova na svijetu – Michelangelova Pieta – teško je oštećena u vandalskom napadu čekićem 21. svibnja 1972. godine. Michelangelo je Pietu napravio u mladosti i to je jedini kip koji je ikada u životu potpisao. Pieta prikazuje Blaženu Djevicu Mariju kako u krilu drži mrtvog Isusa skinutog s križa. Neobično je da je Marija prikazana kao mlada djevojka. Michelangelov potpis nalazi se na traci koja prelazi preko Marijinih grudi. Navodno se Michelangelo zakleo da više nikada ne će potpisati niti jedno svoje djelo. I doista nije. Pieta je smještena u baziliku sv. Petra u Vatikanu, nedaleko od ulaza.

Navedenog datuma jedan australski student mađarskog porijekla imenom Laszlo Toth udarao je po Pieti čekićem. Viknuo je “Ja sam Isus Krist – ustao od mrtvih.” i udario kip čak 15 puta. Odlomio je Marijinu ruku ispod lakta, dio nosa i dijelove očnih kapaka. Razletjeli su se komadići Carrara mramora od kojeg je kip napravljen, a neki su završili i u rukama promatrača. Napokon su okolni ljudi svladali vandala. Protiv njega nije pokrenuta nikakva optužnica, zbog očite mentalne poremećenosti. Primljen je u talijansku psihijatrijsku bolnicu, odakle je otpušten nakon dvije godine i deportiran u Australiju.

U Australiji također nije progonjen, a ondje je i umro 2012. godine. Promatrači su vratili neke dijelove odlomljenog mramora koje su uspjeli uzeti, no neki komadi nikada nisu vraćeni, primjerice Marijin nos. Njega su morali rekonstruirati iz komada mramora uzetog s njenih leđa. Danas je Pieta na istom mjestu u bazilici sv. Petra, ali je zaštićena neprobojnim akrilnim staklom.


Komentari