Na današnji dan

Cecil Chaudhry – pakistanski pilot lovačkih zrakoplova i učitelj – 2012.

U Pakistanu danas živi više od milijun katolika (po nekim procjenama gotovo 1.300.000 katolika).

Dana 13. travnja 2012. godine umro je Cecil Chaudhry, pakistanski pilot lovačkih zrakoplova, a kasnije i visokopozicionirani edukator. Osobito je zanimljivo da je Cecil Chaudhry po vjerskoj pripadnosti bio rimokatolik, pripadnik manjine u muslimanski dominantnoj državi. U Pakistanu danas živi više od milijun katolika (po nekim procjenama gotovo 1.300.000 katolika).

Cecil Chaudhry rođen je u mjestu Dalwal u pakistanskoj pokrajini Pandžab (Punjab). Cecil Chaudhry upisao se u Pakistansku zrakoplovnu akademiju i postao je pilotom lovačkih zrakoplova. Tijekom rata između Indije i Pakistana 1965. godine Chaudhry je s još nekolicinom pilota izvršio napad na indijske radare kod Amritsara. Sudjelovao je i u Indijsko-pakistanskom ratu 1971. godine.

Nakon što je prestao letjeti kao vojni pilot, postao je Cecil Chaudhry aktivan na području školstva. Bio je na čelu nekoliko obrazovnih institucija. Aktivan je bio i na području borbe za ljudska prava, naročita za prava manjina u Pakistanu. Cecil Chaudhry umro je na današnji dan u 71. godini u pakistanskom gradu Lahoreu.


Komentari