Na današnji dan

Cass Gilbert – projektant najvišeg nebodera na svijetu – 1859.

Gilbertov neboder Woolworth Building, svečano je otvoren 1913. godine.

Dana 24. studenog 1859. godine rođen je Cass Gilbert, znameniti američki arhitekt. Bio je jedan od najranijih projektanata nebodera, a postao je slavan po najvišem neboderu na svijetu, imena Woolworth Building, visokom čak 241 metar. Taj Gilbertov neboder imao je 57 katova i držao je titulu najvišeg nebodera na svijetu od 1913. pa sve do 1930. godine. Cass Gilbert rodio se u gradiću Zanesvilleu u američkoj saveznoj državi Ohio, a o arhitekturi je učio čak i na znamenitom MIT-u (Massachusetts Institute of Technology).

Prve veće zgrade napravljene prema njegovim projektima počele su se graditi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Ugled je Gilbert stekao zgradom Američke carinarnice u New Yorku (Alexander Hamilton U.S. Custom House), građenom između 1902. i 1907. godine na krajnjem južnom dijelu Manhattana. Projektirao je i važnu zgradu Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država u  glavnom gradu Washingtonu, smještenu nedaleko od zgrade američkog Capitola.

Glavni njegov projekt, neboder Woolworth Building, svečano je otvoren 1913. godine. Taj neboder još i danas predstavlja jednu od najviših zgrada u New Yorku, a u povijesnom i arhitektonskom smislu cijenjen je i zaštićen. Ukrašen je u neogotičkom stilu, pomalo zastarjelom za doba u kojem je izgrađen, no bezvremenski upečatljivom. Woolworth Building nalazi se u središnjem dijelu južnog Manhattana, samo jedan blok od nekadašnjih ruševina Svjetskog trgovačkog centra. Od sjevernog tornja nebodera blizanaca srušenih 11. rujna 2001. godine bio je  udaljen samo oko 330 metara, no nije strukturno oštećen pri njihovom rušenju (doduše, na njemu je tada bilo razbijenih prozora i oštećenih ukrasa, a zgrada je bila bez struje, vode i telefonskih linija nekoliko tjedana nakon napada).


Komentari