Na današnji dan

Časna Antonietta Meo – djevojčica od 6 godina koja bi mogla postati najmlađom sveticom ispovjednicom – 1930.

Već u dobi od pet godina dijagnosticiran joj je osteosarkom, maligni agresivni tumor kosti. Morali su joj amputirati nogu, a ona je to iskušenje dobro podnijela. 

Dana 15. prosinca 1930. godine rođena je časna službenica Božja Antonietta Meo. Izvanredno je zanimljiva po tome što bi mogla postati najmlađom sveticom u povijesti koja je bila ispovjednica vjera, a ne mučenica. Naime, časna službenica Božja Antonietta Meo preminula je u dobi od samo šest godina, na dan 3. srpnja 1937. godine. Dali su joj i simpatičan nadimak “Nennolina”, po kojem je popularna u rodnoj Italiji.

Časna službenica Božja Antonietta Meo rođena je u Rimu, od roditelja koji su se zvali Michele i Maria Meo. U dobi od pet godina dijagnosticiran joj je osteosarkom, maligni agresivni tumor kosti. Morali su joj amputirati nogu, a ona je to iskušenje dobro podnijela. U posljednjim mjesecima života pisala je pisma Isusu Kristu, koja bi ostavljala podno raspela.

Bol je hrabro podnosila, navodno je uspoređujući s tkaninom – što je jača, to je vrjednija. Svoju je muku posvetila Isusu Kristu kao žrtvu za obraćenje grješnika. Prije smrti primila je Svete sakramente Ispovijedi i prve Pričesti. Za njena je pisma procijenjeno da su izvanredna za njenu dob i da odražavaju mističnu povezanost s Isusom Kristom. Kad je došao njen trenutak, smrt je hrabro podnijela.


Za časnu službenicu Božju Antoniettu Meo pokrenut je postupak beatifikacije. Već joj time pripada naslov službenice Božje u Katoličkoj Crkvi. Dapače, papa Benedikt XVI. priznao je 2007. godine njene herojske kreposti, čime je dobila službeni naslov časne (lat. Venerabilis) službenice Božje.

Najmlađim svecima u povijesti pripada sv. Pankracije, koji je mučeničku smrt podnio u dobi od 14 godine u Rimu. Također, sv. Pontik (Ponticus) i sv. Blandina ubijeni su kao mučenici u dobi od oko 15 godina na području današnjeg Lyona. U 20. stoljeću sv. Marija Goretti ubijena je u Italiji u dobi od samo 11 godina, a sv. Dominik Savio umro je s 14 godina, također u Italiji. Blažena Albertina Berkenbrock iz Brazila ubijena je u dobi od 12 godina, Ana Kolesárová u dobi od 16 godina na području Slovačke, bl. Karolina Kózka u dobi od 16 godina na području Poljske, bl. Antonija Messina u dobi od 15 godina u Italiji, bl. Pierina Morosini u dobi od 26 godina također u Italiji, a bl. Marija-Klementina (Marie-Clémentine) Anuarite Nengapeta u dobi od 24 godine u Africi.

Komentari