Na današnji dan

Casanova – slavni zavodnik umro nesretan u dvorcu u Češkoj – 1798.

Umro je u češkom dvorcu Duchcov, u kojem je proveo posljednjih 13 godina života. Casanovine su posljednje riječi navodno bile: “Živio sam kao filozof, a umirem kao kršćanin.”

Jedan od najpoznatijih zavodnika u povijesti Giancomo Casanova umro je 4.lipnja u poodmakloj dobi od 73 godine. Umro je u Češkoj, u dvorcu Duchcov, u kojem je proveo posljednjih 13 godina života. Taj dvorac bio je u vlasništvu bogatog grofa Josepha Karla von Waldsteina, koji je zaposlio Casanovu za dobru plaću. Grof von Waldstein bio je mason, kabalist i ekscentrik. Casanova je bio prilično nesretan u provinciji, udaljen od velikih gradskih središta. U okolici dvorca mogao se družiti samo sa seljacima, što ga nije zadovoljavalo.

Premda se Casanova dobro slagao s poslodavcem, grof von Waldstein bio je znatno mlađi čovjek i mnogo je putovao, tako da ga često nije bilo u dvorcu. Kad je i dolazio, nije se prema Casanovi odnosio previše ljubazno, primjerice često ga nije ni predstavljao uglednim gostima ili bi ga ignorirao za vrijeme objeda. Jedini pravi prijatelji Casanovi bili su mu njegovi foksterijeri. Razmišljao je i o samoubojstvu, ali je odustao od toga zaključivši da mora napisati memoare o svom životu. Mirne prilike u dvorcu pružale su mu dobre uvjete za pisanje i on je do smrti pisao. Napisao je nevjerojatnih 3.500 stranica, no uspio je opisati događaje samo do 1774. godine (do svoje 50. godine). Posljednje 24 godine ostale su neispričane. Kad je umro, Casanovine su posljednje riječi navodno bile: “Živio sam kao filozof, a umirem kao kršćanin.”

Komentari