Na današnji dan

Carski feldmaršal princ Lobkowicz – vojvoda od Sagana – 1677.

Lobkowicz je bio predsjednik Dvorskog ratnog vijeća, što je bila praktički najviša vojna funkcija u Habsburškoj Monarhiji. Dapače, postao je i vrhovnim dvorskim meštrom (njem. Obersthofmeister) cara Leopolda I., a tu je funkciju obavljao i u vrijeme Zrinsko-frankopanske urote.

Dana 22. travnja 1677. godine umro je princ Václav Eusebius František Lobkowicz, jedan od najbogatijih aristokrata u povijesti Češke. Naime, on je 1646. godine kupio vojvodstvo Sagan, teritorij koji je nekoć bio pod suverenitetom češke krune, a nalazio se na području Šleske. Glavni grad tog vojvodstva bio je Sagan – današnji Żagań u Poljskoj, smješten samo oko 40 kilometara od granice s Njemačkom.

Prije nego je došlo u posjed princa Václava Eusebiusa Františeka Lobkowicza bilo je vojvodstvo Sagan u vlasništvu basnoslovno bogatog Albrechta von Wallensteina, vrhovnog habsburškog vojnog zapovjednika u Tridesetogodišnjem ratu. Wallenstein je s vremenom izgubio carevu potporu, a na kraju je u jednoj uroti i ubijen od strane vojnog časnika.

Godine 1649. postao je princ Václav Eusebius František Lobkowicz predsjednik Dvorskog ratnog vijeća (njem. Hofkriegsrata), što je bila praktički najviša vojna funkcija u Habsburškoj Monarhiji. Imao je i čin carskog feldmaršala. Postao je zatim i vrhovnim dvorskim meštrom (njem. Obersthofmeister) cara Leopolda I., a tu je funkciju obavljao i u vrijeme Zrinsko-frankopanske urote. Umro je 1677. godine, oko šest godina nakon smaknuća Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, i to u mjestu Roudnice nad Labem (njem. Raudnitz), gdje je posjedovao ogroman dvorac (jedan od najvećih u Češkoj).


Komentari