Na današnji dan

Carolina Bonaparte – Napoleonova sestra koja je postala kraljicom – 1782.

Njen najstariji sin Achille Murat kasnije je emigrirao u SAD, gdje je postao čak i gradonačelnik Tallahasseea – glavnog grada Floride.

Dana 25. ožujka 1782. godine rođena je Napoleonova sestra Carolina Bonaparte. Bila je mlađa od Napoleona čak 13 godina, tako da je bila 11-godišnje dijete u doba kad je on postao general. Kad je Napoleon osvojio vlast u Francuskoj, njoj je bilo tek 17 godina. Zaljubila se u jednog od Napoleonovih generala – Joachima Murata – za koga se i udala 1800. godine (prije nego je navršila 18). Navodno je Napoleon bio isprva protiv tog braka, no Jozefina ga je nagovorila da se predomisli.

Budući da je njen suprug Joachim Murat postao kraljem Napulja, Caroline je postala kraljicom, i to kao jedina od Napoleonovih sestara. Doduše, i druge dvije Napoleonove sestre također su dobile visok rang – Elisa je postala velika vojvotkinja od Toskane, a Paulina vojvotkinja od Guastalle.

Caroline i Joachim Murat imali su dva sina i dvije kćeri. Zanimljivo je da je njihov najstariji sin Achille Murat kasnije emigrirao u SAD, gdje je postao čak i gradonačelnik Tallahasseea – glavnog grada Floride. Nakon što je Joachim Murat svrgnut i smaknut, Caroline je kao udovica živjela u egzilu. Godine 1830. ponovno se udala, za Francesca Macdonalda. Umrla je 1839. u dobi od 57 godina.


Komentari