Na današnji dan

Carmen Franco y Polo – jedina kći Francisca Franca – 1926.

Po svom je suprugu Carmen bila markiza, a nakon što je Francisco Franco preminuo, španjolski kralj Juan Carlos dodijelio joj je još višu titulu – vojvotkinje od Franca.

Dana 14. rujna 1926. godine rođena je Carmen Franco y Polo, jedino dijete nekadašnjeg španjolskog šefa države Francisca Franca. Rodila se u gradu Oviedu u španjolskoj pokrajini Asturiji, a krštena je pod imenom María del Carmen Ramona Felipa María de la Cruz. Prezime Franco y Polo nastalo je spajanjem prezimena njenog oca i majke (majčino rođeno prezime bilo je Polo). U trenutku kad se Carmen rodila njen je otac već bio visoki časnik u španjolskoj vojsci.

Carmen Franco y Polo imala je samo devet godina kad je započeo Španjolski građanski rat (u srpnju 1936. godine). Njen je otac pobjedom u tom ratu dobio vlast u cijeloj Španjolskoj, no Carmen nije bila osobito angažirana u politici. Živjela je u Francovoj glavnoj rezidenciji – nekadašnjoj kraljevskoj palači El Pardo pokaj Madrida. U kapeli te palače čak se i udala, za kirurga Cristóbala Martínez-Bordiúa, koji je od djeda naslijedio visoku aristokratsku titulu markiza od Villaverdea (šp. Marqués de Villaverde). Po suprugu je Carmen, dakle, bila markiza, a nakon što je Francisco Franco preminuo, španjolski kralj Juan Carlos dodijelio joj je još višu titulu – vojvotkinje od Franca (šp. Duquesa de Franco). Carmen je rodila sedmero djece, a neke su se njene kćeri i unuke udale u kraljevske i aristokratske obitelji.

Komentari