Na današnji dan

Carl Vinson – američki političar po kojem je nazvan nuklearni nosač zrakoplova – 1883.

Po njemu je nazvan nuklearni nosač klase Nimitz, golemih dimenzija (USS Carl Vinson dug je oko 333 metra, a istiskuje više od 100.000 tona).

Dana 18. studenog 1883. godine rođen je Carl Vinson, američki političar po kome je nazvan nuklearni nosač zrakoplova USS Carl Vinson (CVN-70). Jedan je od rijetkih Amerikanaca koji nisu bili predsjednici SAD-a, a koji su dobili čast da po njima bude nazvan neki nuklearni nosač zrakoplova (ti brodovi u suvremeno vrijeme čine okosnicu Američke ratne mornarice kao najmoćnije ratne mornarice na svijetu, a obično dobivaju imena po američkim predsjednicima). Po Carlu Vinsonu nazvan je nuklearni nosač klase Nimitz, golemih dimenzija (USS Carl Vinson dug je oko 333 metra, a istiskuje više od 100.000 tona).

Carl Vinson bio je tijekom čak pedeset godina član Američkog kongresa, od studenog 1914. pa sve do siječnja 1965. godine. Potjecao je iz američke savezne države Georgije, smještene na američkom Jugu, a bio je dugogodišnji pristalica rasne segregacije. U Kongresu je predstavljao Georgiju kao pripadnik Demokratske stranke, a zalagao se tijekom svog dugogodišnjeg mandata za sustavno jačanje američkih oružanih snaga, osobito ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice (između ostaloga, predvodio je odbor zaslužan za uvođenje prvih nuklearnih nosača zrakoplova, klase Enterprise, u Američku ratnu mornaricu). Upravo je to bio razlog zbog kojeg mu je dodijeljena spomenuta čast u obliku imenovanja nosača zrakoplova. Vinson je ujedno bio jedna od rijetkih živućih osoba koje su imale priliku prisustvovati porinuću američkog vojnog broda nazvanog po njima. Što se tiče nuklearnih nosača zrakoplova takvu je čast osim nekolicine američkih predsjednika imao još samo senator John C. Stennis. Carl Vinson preminuo je 1. lipnja 1981. godine, u vrlo visokoj 98. godini života.


Komentari