Na današnji dan

Carica Nagako, supruga cara Hirohita zbog koje je odbacio konkubine – 2000.

Premda su japanski carevi tradicionalno držali osim supruge i druge žene, Hirohito je odbacio svojih 29 dvorskih konkubina i imao samo caricu Nagako kao suprugu. Ona mu je rodila sedmero djece, uključujući nasljednika – Akihita (današnji japanski car).

Dana 16. lipnja 2000. godine umrla je japanska carica Nagako, supruga poznatog cara Hirohita koji je bio na prijestolju za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nagako je bila, dakle, japanska carica tijekom strahovitih borbi s Amerikancima u Drugom svjetskom ratu, pri kojem je Japan koristio gotovo sva raspoloživa sredstva, uključujući kamikaze, a i Amerikanci su uzvratili novim i neobičnim oružjem – nuklearnom bombom.

Carica je rođena kao princeza Nagako i pripadala je carskoj dinastiji jer joj je otac bio rođak vladajućeg cara. Mladi Hirohito imao je pravo sam odabrati buduću ženu. Taj izbor upriličili su na sljedeći način: Pozvali su prikladne mlade žene u palaču i organizirali za njih čajnu ceremoniju. Princ Hirohito promatrao je kroz rupu i na kraju je među svim ženama odabrao 14-godišnju Nagako.

Premda su japanski carevi tradicionalno držali osim supruge i druge žene, Hirohito je odbacio svojih 29 dvorskih konkubina. Carica Nagako rodila mu je sedmero djece, uključujući nasljednika – Akihita (današnji japanski car).


Carica Nagako bila je izrazito dugovječna. Naime, umrla je tek u 98. godini života, tako da je titulu carice držala čak 74 godine (neviđen slučaj). Zanimljivo je da je tijekom života putovala sa suprugom čak i u inozemstvo, što je bilo neobično za caricu. Primjerice, car Hirohito i carica Nagako bili su u posjetu SAD-u (uključujući Bijelu kuću), te na proputovanju po Europi.

Komentari