Na današnji dan

Carica Elizabeta osnovala najveće sveučilište u Rusiji – 1755.

Moskovsko je sveučilište poznato i pod imenom Moskovsko državno sveučilište Lomonosov.

Dana 25. siječnja 1755. godine osnovano je Moskovsko sveučilište, jedno od vodećih sveučilišta iz vremena Ruskog Carstva i Sovjetskog Saveza. Danas je to najveće sveučilište na području Ruske Federacije. Moskovsko je sveučilište poznato i pod imenom Moskovsko državno sveučilište Lomonosov – prema imenu Mihaila Vasiljeviča Lomonosova – slavnog ruskog znanstvenika iz 18. stoljeća. Naime, Lomonosov je sudjelovao u osnivanju tog sveučilišta, a kao znanstvenik bavio se fizikom, kemijom, astronomijom i drugim disciplinama. 

Moskovsko sveučilište dala je osnovati tadašnja ruska carica Elizabeta Petrovna, kći Petra Velikog. Njen carski dvor bio je jedan od najsjajnijih u Europi, a poznata je i po tome što je dala sagraditi veličanstvene dvorce i palače. Njeno vladanje prethodilo je onome carice Katarine Velike.

Isprva je Moskovsko sveučilište bilo smješteno u zgradi do Crvenog trga, no kasnije je premješteno. Danas glavna zgrada Moskovskog sveučilišta sadrži poznati toranj visine 240 metara. Taj je toranj građen u doba Staljina, a od 1953. do 1990. godine bio je najviša građevina u Europi.


Komentari