Na današnji dan

Car Žigmund osnovao viteški Red zmaja (1408.)

Viteški Red zmaja (lat.Societas Draconistrarum) osnovan je u srednjem vijeku s osnovnom zadaćom zaštite europske kraljevske loze Svetoga Rimskog Carstva, koja se kasnije prometnula u obranu kršćanstva od Osmanlija. Red je utemeljio car Žigmund Luksemburški, koji je bio i hrvatsko-ugarski kralj, 12. prosinca 1408. godine. Prvobitno je Red imao 21 člana, sve odreda iz visokog plemstva.

Car je 1431. godine donio odluku o proširenju Družbe, u koju dolazi veliki broj utjecajnih osoba, uglavnom plemića. Zmajev red dobio je ime po znaku zmaja koji ih je predstavljao u boju, a nosili su ga vitezovi reda oko vrata. Vitezovi su se okupljali u družbu koja je ustrojena od stolova do velikog meštra. Prvi stupanj imao je 24 člana, dok u drugom stupnju ima više članova. Članovi prvog stupnja mogli su dalje imenovati niže vitezove kao članove reda.

Među članovima bili su hrvatski ban grof Herman Celjski, koji je bio otac Žigmundove supruge kraljice Barbare Celjske, i koji je imao ogromne posjede u Hrvatskoj (između ostalog bio je vlasnik čitavog Zagorja), Hermanov sin Fridrik Celjski, splitski herceg (vojvoda) Hrvoje Vukčić Hrvatinić i vlaški vladar Vlad Tepeš, poznat kao Drakula. Koliko je red bio cijenjen u Europi, govori činjenica da je član reda bio i engleski kralj Henrik V., poznat po osvajanju Francuske nakon trijumfa u bitki kod Azincourta.


Danas red više ne postoji, međutim po uzoru na njega u mnogim europskim zemljama djeluju slične zmajske organizacije kojima je najčešća misija očuvanje kulturno-povijesne baštine. Suvremeni pravni nasljednici reda u Hrvatskoj su Družba “Braća Hrvatskog Zmaja”.

piše: Dražen Krajcar

Komentari