Na današnji dan

Car Rudolf I. – tvorac moći dinastije Habsburg – 1291.

Temelji na koje je Rudolf I. postavio svoju dinastiju Habsburgovaca omogućili su joj da postane jednom od najuspješnijih u europskoj povijesti uopće.

Car Rudolf I. Habsburški, prvi vladar Svetog Rimskog Carstva iz dinastije Habsburg, umro je 15. srpnja 1291. godine. Svojoj je obitelji namaknuo golemo bogatstvo, uključujući Austriju, koja je zatim u habsburškom posjedu ostala stoljećima. Dapače, temelji na koje je Rudolf I. postavio svoju dinastiju Habsburgovaca omogućili su joj da postane jednom od najuspješnijih u europskoj povijesti uopće.

Rođenjem Rudolf I. nije pripadao najmoćnijim njemačkim aristokratima. Naime, izvorno je bio grof od Habsburga, s posjedima uglavnom na području današnje Švicarske i južne Njemačke (dvorac Habsburg, po kojem je njegova dinastija dobila ime, nalazi se u današnjem švicarskom kantonu Aargau).

Rudolfu je 1273. godine uspjelo pobijediti na izboru za vladara Svetog Rimskog Carstva, a taj je položaj zatim dobro iskoristio. Stjecanjem Austrije, Štajerske i Koruške postali su Habsburgovci europskom silom. Rudolf je umro u gradu Speyeru u prilično visokoj 74. godini života. Pokopan je u znamenitoj speyerskoj katedrali, jednoj od kulturno najvrjednijih sakralnih građevina u Njemačkoj. Ta katedrala posvećena je Blaženoj Djevici Mariji, ima status manje bazilike, a nazivaju je i carskom katedralom. U njoj se nalaze grobovi niza rimsko-njemačkih careva iz dinastija Salijevaca, Hohenstaufena i Habsburgovaca.


Komentari