Na današnji dan

Car protiv svoje volje (1204.)

Nikolaos Kanabos živio je u Bizantu u 12. stoljeću i bio blizak vladajućim krugovima. Kako su svrgavanja careva bila relativno česta, tako je i Nikolaos Kanabos doživio svrgavanje cara Izaka II., njegovog sina te suvladara Alekseja IV.

Krajem siječnja 1204. sastala se skupština sastavljena od senatora i crkvenih velikodostojnika kako bi izabrali novog cara. Nekoliko predloženih kandidata odbilo je stupiti na bizantsko prijestolje. Očito je ta funkcija bila prilično nepoželjna. Zatim su na današnji dan 1204. izabrali velikaša Nikolaosa Kanabosa protiv njegove volje. On ionako ne bi imao nikakvu stvarnu vlast.

Zatim se u priču umiješao general Alexios Doukas Mourtzouphlos, odgovoran za svrgavanje prijašnjih vladara, te je zaista htio postati car. Stoga je Nikolaosu Kanabosu iznio prijedlog – ako ga Nikolaos imenuje carem, onda će Mourtzouphlos nakon stupanja na prijestolje omogućiti Nikolausu neku visoku funkciju. Nikolaos je to odbio, pa je general odlučio ići silom, ako ne može milom. Tako je 3. veljače Mourtzouphlos svrgnuo Nikolaosa, zarobio ga i ubrzo ga dao ubiti. Nakon dva dana stupio je na bizantsko prijestolje.

Piše: Marsela Alić


Komentari