Na današnji dan

Car Marko Aurelije proglasio svog sina Komoda imperatorom – 176.

Povijesni podatci o Komodu doista govore o njegovoj zloglasnosti. 

Nesretni niz događaja, koji će u konačnici oslabiti Rimsko Carstvo, započeo je 27. studenog 176. godine. Naime, vladajući car Marko Aurelije dao je svom sinu Komodu titulu imperatora. Nesreća je bila u tome što je Komod postao službeni nasljednik Marka Aurelija, a to se neće pokazati dobrim izborom. Naime, u prethodnom razdoblju Rimsko je Carstvo prosperiralo zbog neprekinutog niza sposobnih careva. Marko Aurelije bio je prvi car nakon dugo vremena koji je uopće imao biološkog sina koji bi ga nadživio. Njegovi su prethodnici, u nedostatku sinova, imenovali nasljednicima svoje posinke. To se pokazalo dobrim, jer su time birali buduće careve prema sposobnostima, a ne prema rodbinskoj vezi.

Zlatno doba tzv. Pet dobrih careva – Nerve, Trajana, Hadrijana, Antonina Pija i Marka Aurelija – bilo je prema Machiavelliju uspješno upravo zbog načela usvajanja (adopcije) nasljednika.  Machiavelli je to generalizirao i smatrao da su svi sinovi postali lošim carevima (osim cara Tita), a svi usvojenici su se pokazali dobrim vladarima.

Sin Marka Aurelija – Komod (lat. Commodus) – poznat nam je iz filmskog hita Gladijator iz 2000. godine, gdje predstavlja glavnog negativca. Povijesni podatci o Komodu doista govore o njegovoj zloglasnosti. Naime, imao je neke megalomanske sklonosti pa se dao prikazivati u liku Herkula. Za razliku od njegovog oca Marka Aurelija koji je bio stoički filozof, Komod je bio vrlo ponosan na svoj fizički izgled. Poznato je da je nastupao u areni gol, što je sablažnjavalo gledatelje. Navodno je tijekom jednog dana u areni ubio čak 100 lavova. Ubio je osobno u areni tri slona, pa i jednu žirafu, premda je smatrana bespomoćnom životinjom.


Komod je u areni, dakako, uvijek pobjeđivao u borbama s gladijatorima, jer bi mu se oni na kraju pokorili kao caru. Postoje navodi da je u arenu dovodio ranjene vojnike i invalide, koje bi onda ubijao mačem.

Fizički izgled cara Komoda bio je bitno drugačiji nego što je prikazan u filmu Gladijator. Naime, Komod je imao bradu i plavu kovrčavu kosu, koju je ukrašavao zlatnom prašinom.

piše: Dražen Krajcar

Komentari