Na današnji dan

Car Leopold I. – vladar protiv kojeg su se pobunili Zrinski i Frankopan – 1640.

Leopold I. bio je gotovo vršnjak francuskog kralja Luja XIV., poznatog i kao Kralj Sunce.

Dana 9. lipnja 1640. godine rođen je car Leopold I. iz dinastije Habsburg. U hrvatskoj je povijesti ostao ponajviše upamćen kao vladar protiv kojeg je podignuta Zrinsko-frankopanska urota, zbog čega je dobio ponešto negativan imidž. Slično se dogodilo i u mađarskoj historiografiji, jer su mađarski velikaši svojedobno podignuli protiv vlasti Leopolda I. čitav niz ustanaka. S druge strane, suvremena znanstvena historiografija zahtijeva veću nepristranost u ocjenjivanju.

Leopold I. rođen je u Beču, a po godini rođenja (1640.) bio je gotovo vršnjak francuskog kralja Luja XIV., poznatog i kao Kralj Sunce. Leopold i Luj XIV. imali su nekih sličnosti u stilu vladanja, u razdoblju načelno obilježenim apsolutizmom, no među njima je bilo i znatnih razlika. Naime, dvor Leopolda I. bio je skromniji i stroži od raskošnog dvora Luja XIV. (osobito poznatog po veličanstvenom dvorcu u Vesaillesu).

Leopoldov dvor u Beču uvelike se tradicijom oslanjao na španjolski dvor. Naime, Habsburgovci su u Leopoldovo vrijeme vladali i Španjolskom (ondje je na prijestolju bila starija grana dinastije Habsburg). Dapače, Leopoldova majka bila je kći španjolskog kralja, baš kao i Leopoldova prva supruga Margareta Terezija (prikazana je na slavnoj Velázquezovoj slici Las Meninas kao djevojčica). Leopold I. vladao je tijekom gotovo pola stoljeća, a po toj je dužini vladanja također bio pomalo sličan Luju XIV., svom suparniku. Smrt je cara Leopolda zatekla 1705. godine, u 65. godini života.


Komentari