Na današnji dan

Car koji je iz južne Austrije i Slovenije stvarao najveći imperij na svijetu – 1415.

Fridrik III. Habsburški izvorno je bio vladar samo Koruške, Kranjske i Štajerske tj. područja današnje južne Austrije i Slovenije. 

Dana 21. rujna 1415. godine u Innsbrucku je rođen Fridrik III. Habsburški, car Svetog Rimskog Carstva. Bio je prvi pripadnik dinastije Habsburg koji je krunjen u Rimu za cara, a njegovi su nasljednici zatim držali faktički monopol na carsku krunu sve do izumrća Habsburgovaca u muškoj liniji.

Fridrik III. isprva je vladao razmjerno malim područjem u europskim mjerilima. Naime, izvorno je bio vladar samo Koruške, Kranjske i Štajerske tj. područja današnje južne Austrije i Slovenije. Iz te je svoje teritorijalne jezgre tijekom duge vladavine od preko 50 godina proširio vlast na ostatak Austrije i na Sveto Rimsko Carstvo. Ženidbom svoga sina Maksimilijana nasljednicom Burgundije osigurao je dinastiji Habsburg prvo mjesto u cijeloj Europi. I doista, njegovi su potomci postali najmoćnijim vladarima u Europi, a vjerojatno i u cijelom svijetu nakon otkrivanja Amerike i njene kolonizacije (stekli su vlast nad cijelom današnjom Španjolskom, Belgijom, Nizozemskom, Portugalom, Mađarskom, Hrvatskom, Slovačkom i Češkom, te nad velikim dijelovima Italije).

Budući da su Habsburgovci zavladali Španjolskom pripali su im i svi novootkriveni posjedi u Americi. Cijeli taj habsburški imperij imao je korijen, kako je spomenuto, u Fridrikovim jezgrenim vojvodstvima – Kranjskoj, Koruškoj i Štajerskoj. Dapače, Fridrik III. tijekom svoje duge carske vladavine uvelike je boravio u Grazu, kao i u drugim svojim uporištima u južnoj Austriji i Sloveniji, uključujući Ljubljanu i Celje.


Komentari