Na današnji dan

Car Karlo IV. – najslavniji češki vladar u povijesti – 1378.

Osim što je bio češki kralj, Karlo IV. izabran je i za vladara Svetog Rimskog Carstva, koje se prostiralo od Baltika do Sredozemlja. Za prijestolnicu čitavog tog carstva Karlo IV. odabrao je upravo Prag.

Dana 29. studenog 1378. godine umro je u Pragu češki kralj i rimsko-njemački car Karlo IV., jedan od najmoćnijih europskih vladara u srednjem vijeku. Car Karlo IV. bio je izvanredno značajan za povijest Praga. Naime, po njemu se zove znameniti Karlov most, a upravo je on osnovao praško sveučilište, najstarije u Srednjoj Europi, koje po njemu nosi i ime (Karlovo sveučilište u Pragu). Za vrijeme Karla IV. građena je i znamenita katedrala sv. Vida, sv. Vjenceslava i sv. Vojtjeha u Pragu, kao i praški dvorac (jedan od najvećih na svijetu). Po Karlu se zove i znameniti češki lječilišni grad Karlovy Vary.

Karlo IV. potjecao je iz dinastije Luksemburgovaca, koja je izvorno posjedovala teritorije oko današnje države Luksemburg, no već prije Karlova rođenja stekla je Češku. Naime, Karlov otac Ivan Luksemburški oženio se kćerju pretposljednjeg češkog kralja iz dinastije Přemyslovića, a 1310. godine postao je kraljem Češke. Karlo IV. naslijedio je oca na češkom prijestolju 1346. godine, upravo uoči izbijanja Crne smrti (najveće epidemije kuge u europskoj povijesti). Ipak, češke zemlje kuga nije toliko jako zahvatila kao neke druge dijelove Europe.

Osim što je bio češki kralj, Karlo IV. izabran je i za vladara Svetog Rimskog Carstva, koje se prostiralo od Baltika do Sredozemlja (obuhvaćalo je njemačke i talijanske zemlje, ali i dio francuskih, kao i neka slavenska područja u Srednjoj Europi). Za prijestolnicu čitavog tog carstva Karlo IV. odabrao je upravo Prag. Taj je grad postao jednim od najvažnijih kulturnih i intelektualnih središta u srednjovjekovnoj Europi.


Zanimljivo je da je Karlo IV., uz spomenute titule, krunjen i za kralja Burgundije, kralja Italije, kao i kralja Rimljana, čime je objedinio sve kraljevske titule podređene Svetom Rimskom Carstvu. Bio je prvi češki kralj u povijesti koji je postao carem tog carstva. Karlov sin Žigmund Luksemburški postao je kasnije čak i hrvatsko-ugarskim kraljem. Car Karlo IV. umro je u 63. godini života, upravo na današnji dan 1378. godine, kako je spomenuto. Česi smatraju Karla IV. jednim od svojih najslavnijih vladara pa u tom smislu on ima izvanredno važno mjesto u češkoj povijesti i kulturi.

Komentari