Na današnji dan

Car Franjo Lotarinški – voljeni suprug Marije Terezije – 1708.

Brak između Franje Lotarinškog i Marije Terezije bio je dogovoren još u njihovom djetinjstvu.

Car Svetog Rimskog Carstva i suprug poznate carice Marije Terezije, Franjo Lotarinški rođen je 8. prosinca 1708. godine. Rodio se u vojvodskoj palači u Nancyju, glavnom gradu Lorraine, kao sin vladajućeg vojvode Leopolda Josipa Lotarinškogi vojvotkinjeElizabete Šarlote. Lorraineje u to doba bila nezavisna država, smještena između Kraljevine Francuske i njemačkih zemalja. Dinastija Lorraine bila je najznačajnija od svih dinastija s francuskog govornog područja, ne računajući dinastiju Capet (francusku kraljevsku dinastiju).

Franjo Lotarinški bio je uglednog podrijetla. Naime, osim što je pripadao vladajućoj dinastiji Lorraine bio je po ženskoj liniji potomak kako francuskih kraljeva, tako i habasburških careva. Primjerice, bio je praunuk francuskog kralja Luja XIII., poznatog iz priča o mušketirima, a Franjinoj je majci kralj Luj XIV. bio stric. Jedan od pradjedova bio mu je i rimsko-njemački car Ferdinand III. iz dinastije Habsburg.

Brak između Franje Lotarinškog i Marije Terezije bio je dogovoren još u njihovom djetinjstvu. Otac Marije Terezije, car Karlo VI., doveo je Franju u dobi od 14 godina u Beč (njoj je tada bilo samo 6 godina). Franjo je ostatak rane mladosti proveo na bečkom dvoru, tako da je ondje i odgojen. Franjo i Marija Terezija doista su se vjenčali, u veljači 1736. godine, kad je njemu bilo 27, a njoj 20 godina. Zanimljivo je da se radilo o braku u kojem je doista bilo ljubavi, unatoč dinastičkom karakteru te veze, što su osvjedočili tadašnji suvremenici. Marija Terezija rodila je Franji čak 16-oro djece. Njihovi potomci vladali su Austrijom, Ugarskom, pa i Hrvatskom, sve do 1918. godine.


Iako jekaosuprug kraljice i carice Marije Terezije 13. rujna 1745. u Frankfurtu proglašen rimsko-njemačkim carem, kao Franjo Stjepan I., njegove su vladarske ingerencije sezale samo do formalnog i protokolarnog pojavljivanja uz suprugu te osiguranja nastavka habsburške loze.Franjo I. utemeljitelj je vladarske kuće Habsburg-Lothringen, a preminuo je 1765. godine u Innsbrucku. Marija Terezija nadživjela ga je 14 godina.

piše: Dražen Krajcar

Komentari