Na današnji dan

Car Ferdinand I. – Habsburgovac kojeg su Hrvati sami izabrali za svoga kralja – 1564.

Ferdinand I. Habsburški rodio se u Španjolskoj, a po odgoju i kulturi bio je prvenstveno Španjolac. Ferdinand je vladao Hrvatskom sve do svoje smrti, tijekom čak 37 i pol godina.

Dana 25. srpnja 1564. godine umro je car Ferdinand I. Habsburški, kralj Hrvatske i Ugarske te vladar Svetog Rimskog Carstva. Bio je prvi u dugom neprekinutom nizu Habsburgovaca koji su vladali Hrvatskom i Ugarskom (prethodno su u srednjem vijeku, doduše, dva Habsburgovca već bila na hrvatsko-ugarskom prijestolju – Albert i Ladislav V. – no vlast te dinastije zatim je prekinuta na 70 godina). Potomci Ferdinanda I. Habsburškog vladali su Hrvatskom i Ugarskom kasnije sve do 1918. godine (od 18. stoljeća kao dinastija Habsburg-Lotaringija).

Ferdinand I. Habsburški rodio se u Španjolskoj, a po odgoju i kulturi bio je prvenstveno Španjolac. Ipak, postao je vladarom u Austriji, a zatim i carem u Njemačkoj pa je s vremenom naučio njemački jezik i prihvatio njemačku kulturu. Hrvatski staleži izabrali su ga za svog kralja 1527. godine na glasovitom Cetinskom saboru, prvenstveno se nadajući da će im habsburški vladar pomoći u obrani protiv Osmanlija. Ferdinand je zatim vladao Hrvatskom sve do svoje smrti, tijekom čak 37 i pol godina.

Zanimljivo je da je imao čak 15-ero djece, a tri su mu kćeri postale časnim sestrama. Ferdinand je umro u Beču, svojoj austrijskoj prijestolnici, u dobi od 61 godine.


Komentari