Na današnji dan

Canaletto – slikar čija djela sliče umjetničkim fotografijama – 1768.

Canalettove slike mogu nas poput vremenskog stroja povesti u razdoblje kad još nije postojala fotografska tehnika.

Znameniti talijanski slikar Canaletto, pravog imena Giovanni Antonio Canal, umro je 19. travnja 1768. godine. Nadimak Canaletto dobio je zbog toga što mu je i otac bio slikar, imena Bernardo Canal (Canaletto je umanjenica od Canal). Canaletto se rodio u Veneciji 1697. godine, u kući koja se nalazila u dijelu grada zvanom Castello. 

Vrlo je zanimljivo da je Canaletto znatan dio života proveo u Engleskoj. Naime, već u mladosti, dok je živio i slikao u rodnoj Veneciji, dobar dio njegovih mušterija tj. kupaca slika činili su Englezi (bogati pojedinci iz Velike Britanije putovali su u 18. stoljeću po Europi na tzv. Grand Tourovima, pri čemu su nabavljali i umjetničke predmete). Budući da je 1740-ih godina zbog ratnih prilika u Europi bio smanjen dolazak engleskih turista, Canaletto se preselio u Englesku, kako bi bio bliže svojim kupcima slika.


U Londonu je Canaletto naslikao znatan broj vizura tog grada, a kao motivi su mu poslužili i pojedini engleski dvorci. U Engleskoj je Canaletto boravio od 1746. do 1755. godine, a zatim se vratio u rodnu Veneciju. Ondje je postao članom akademije, a došao je i na čelo slikarskog kolegija. Općenito je Canaletto tijekom života obučio mnogo učenika, tako da je njegov stil uvelike prenijet na sljedeću generaciju. Umro je u Veneciji u 71. godini života.

Komentari