Na današnji dan

Čak 4 od 5 prvih predsjednika SAD-a bili su robovlasnici – 1790.

Rezultati prvog popisa stanovništva u SAD-u iz 1790. godine pokazuju da je toj državi živjelo čak 694.280 robova. Najviše robova od svih 13 država imala je Virginija, čiji su robovlasnici posjedovali čak 292.627 robova. Zanimljivo je da su četvorica od prvih pet predsjednika SAD-a bili upravo robovlasnici iz Virginije.

Dana 2. kolovoza 1790. godine sastavljen je prvi popis stanovništva Sjedinjenih Američkih Država. Naime, SAD se izborio za nezavisnost od Velika Britanije svega 7 godina ranije pa navedeni popis stanovništva predstavlja važan podatak o tome kako je SAD izgledao na svom početku.

Kao što je mnogima poznato, SAD je u to početno vrijeme imao samo 13 država. Radilo se zapravo o 13 ranijih britanskih kolonija, koje su se udružile i zajedno izborile za nezavisnost od Britanaca. Prema rezultatima navedenog popisa stanovništva najviše stanovnika od svih 13 država imala je Virginija, koja je bila i u političkom smislu izvanredno utjecajna. Naime, 4 od 5 prvih predsjednika SAD-a potjecalo je iz Virginije. Bili su to poimence: George Washington, Thomas Jefferson, James Madison i James Monroe.

Rezultati prvog popisa pokazuju da je u SAD-u živjelo čak 694.280 robova. U tome je opet prednjačila navedena država Virginija, čiji su robovlasnici posjedovali čak 292.627 robova (42,1% od ukupnog broja u SAD-u). Jedine države bez robova bile su Massachusetts i Maine, smještene na krajnjem sjeveru. U spomenutom Massachusettsu bio je Boston važno urbano središte, sa znamenitim sveučilištem Harvard u blizini.

Od gradova, najveći je bio New York s brojkom od 33.131 stanovnika, a slijedili su ga Philadelphia i Boston. Država s najmanjim ukupnim brojem stanovnika bio je Delaware. Kao zanimljivu činjenicu navedimo da su sva četvorica navedenih prvih predsjednika iz Virginije (Washington, Jefferson, Madison i Monroe) bili robovlasnici.


Komentari