Na današnji dan

Cadillac utemeljio grad Detroit (1701.)

Dana 24. srpnja 1701. položen je temelj poznatog američkog grada Detroita. Utemeljitelj je bio francuski istraživač Antoine de Cadillac. Upravo po njemu zove se znamenita američka marka vozila Cadillac, koja je u vlasništvu General Motorsa (svjetsko sjedište General Motorsa također se nalazi u Detroitu). 

Uz istraživača Antoinea de Cadillaca vezana je povijesna kontroverzija. Naime, njemu je pravo ime bilo Antoine Laumet i rođen je u malom francuskom mjestašcu Saint-Nicolas-de-la-Grave uz rijeku Garonne. Izgleda da je Antoine upao u svojevrsne financijske i/ili pravne poteškoće pa je 1683. odselio u Sjevernu Ameriku, na područje današnje Kanade (koje je tada bilo pod francuskom vlašću).

U novoj domovini Antoine je uzeo nove prezime, pa čak i titulu. Prozvao se Antoine de Lamothe, sieur de Cadillac. Razlog je možda bila njegova želja da sakrije svoje prethodni identitet, odnosno da si doda važnost. Titula sieur de Cadillac (hrv. gospodar od Cadillaca), koju je uzeo, odnosi se na mjesto Cadillac u Francuskoj, koje također leži na rijeci Garonne.

Antoine je prilično dobro uspio u novoj domovini, te je postao čak i guverner čitave francuske Louisiane (veliko područje u unutrašnjosti Sjeverne Amerike, od današnje Kanade pa na jug sve do Meksičkog zaljeva). Navedenog dana Cadillac je utemeljio naselje imena Fort Pontchartrain du Détroit (Tvrđava Pontchartrain na rijeci Détroit), što je kasnije skraćeno jednostavno u Detroit. Inače riječ détroit na francuskom jeziku znači tjesnac, a tako su nazivali tamošnji vodeni tok koji je zapravo kratka rijeka koja spaja jezera St. Clair i Erie (danas je ta rijeka točno na granici između SAD-a i Kanade).


Komentari