Na današnji dan

C. Vanderbilt – najbogatiji Amerikanac svog vremena – 1877.

Prezime Vanderbilt nizozemskog je porijekla i prije se pisalo van der Bilt, a znači iz De Bilta, što je naselje pokraj grada Utrechta u Nizozemskoj.

Na današnji dan umro je najbogatiji čovjek u Sjedinjenim Američkim Državama –Cornelius Vanderbilt. Ako se njegovo bogatstvo preračuna s obzirom na promjenu američkog BDP-a, danas bi vrijedilo oko 143 milijarde američkih dolara, što bi ga činilo drugim najbogatijim Amerikancem u čitavoj povijesti (nakon Johna Davisona Rockefellera).

To je silno bogatstvo Vanderbilt stekao u transportnim djelatnostima – brodarenju i željeznicama, koje su u to vrijeme doživljavale veliki uspon. Cornelius je darovao novac za osnutak sveučilišta koje je po njemu nazvano Vanderbilt University.

Nasljednici Corneliusa Vanderbilta bili su slavni po svojem bogatstvu, što im je omogućilo bračno povezivanje s aristokratskim obiteljima (primjerice Consuelo Vanderbilt udala se za engleskog vojvodu od Marlborougha). Još i danas, više od stotinu i trideset godina nakon Corneliusove smrti, obitelj Vanderbilt pripada bogatim američkim obiteljima.


 

Komentari