Na današnji dan

Umro renesansni majstor slikarstva Ticijan (1576.)

Dana 27. kolovoza 1576. umro je talijanski renesansni slikar Ticijan. Puno ime bilo mu je Tiziano Vecelli, a njegovo je osobno ime izvedeno od latinskog imena Titianus (nastalog od starorimskog osobnog imena Titus). Ticijan je rođen u gradu Pieve di Cadore, smještenom u alpskom području Dolomita, oko 100 kilometara sjeverno od Venecije. Upravo je u Veneciji proveo Ticijan veći dio svog radnog vijeka, a ostao je zapamćen kao jedan od najslavnijih venecijanskih umjetnika uopće.

Ticijan je bio jedan od najsvestranijih talijanskih slikara, jednako vješt u slikanju portreta, pejzaža, freski, vjerskih i mitoloških tema i alegorija. Izrađivao je slike za velik broj ljudi uključujući venecijansku vladu, crkve, vojvodu od Ferare, pa i papu Pavla III. Slikar i arhitekt Giorgio Vasari zapisao je da ne postoji niti jedan poznati gospodar, knez ili velika žena koje Ticijan nije naslikao. 

Tijekom svojeg dugog stvaralačkog života (70-ak godina) nekoliko je puta promijenio stil i to do te mjere da su neki kritičari smatrali da sva ta djela ne mogu imati istog autora. Ipak, cijeli je život pokazivao izrazit interes za boju, a njegovi karakteristični potezi kista i suptilna višebojnost modulacije nemaju premca na Zapadu. U portretima je uvijek nastojao dočarati karakter naslikane osobe. Smatrao je da, kako bi se nekoga ili nešto pravilno predstavilo i razumjelo, nije dovoljno prikazati samo vanjštinu predmeta ili osobe, već i obilježja društvenog ranga, kulturnog i političkog položaja te, u širem smislu, “idealnu” ličnost individue, skupinu svih značenja identiteta naslikane osobe.

Piše: Boris Blažina


Komentari