Na današnji dan

Burski rat – borba malenih državica protiv moćnog imperija (1899.)

Velika Britanija željela se domoći bogatih nalazišta dijamanata u dolini rijeke Oranje i zlatnih polja u Transvaalu.

Dana 11. listopada 1899. godine započeo je poznati Burski rat u južnoj Africi, koji su lokalni naseljenici većinskog nizozemskog podrijetla (Buri) vodili protiv Britanskog kolonijalnog imperija. Bila je to borba slična onoj Davida protiv Golijata, jer su Buri imali samo dvije malene državice, Transvaal i Oranje, u južnoj Africi, a suprotstavili su se tadašnjem najvećem kolonijalnom carstvu na svijetu (Britanski kolonijalni imperij u to je doba obuhvaćao gotovo 20 milijuna kvadratnih kilometara).

Zanimljivo je da su zapravo Buri objavili rat Britancima, a ne obratno.Najme, Velika Britanija željela se domoći bogatih nalazišta dijamanata u dolini rijeke Oranje i zlatnih polja u Transvaalu, pa je potegnula pitanje engleskih doseljenika u Transvaalu, tzv. uitlandera, čija prava na posjed zemlje nisu priznavale burske vlasti. Nakon dugih i bezuspješnih pregovora, rat je bio neizbježan. 

Buri su već 12. listopada (sljedeći dan nakon objave rata) napali Britance kod Kraaipana. Uspjeli su pobijediti i zarobiti tamošnji britanski garnizon. Burske pobjede na početku rata predstavljale su sramotu za Britance, s obzirom na omjer snagakoji je bio višestruko na strani Britanaca. Burski vođa bio je moćni Paul Kruger,koji je putovao po Europi tražeći podršku, ali bez uspjeha. Rat se odužio sve do 1902. godine kada je 31. svibnja potpisan mirovni ugovor. Ugovorom jelikvidirana nezavisnost burskih država koje su potpale pod britansku vlast, ali s velikim stupnjem autonomije.


Manje je poznata činjenica da su u Burskom ratu sudjelovali mnogi kasnije slavni ljudi. Primjerice, mladi Gandhi živio je upravo u to vrijeme u južnoj Africi (ondje je proveo čak 21 godinu svog života). Prijavio se kao dobrovoljac i u Burskom je ratu služio u postrojbi bolničkih vozila. Nadalje, mladi Winston Churchill došao je u južnu Afriku kao vojni dopisnik britanskih novina The Morning Post. Buri su ga čak i zarobili, a kasnije je o tim događajima napisao i dvije knjige. Poznati nobelovac Rudyard Kipling, autor Knjige o džungli, također je boravio u južnoj Africi u vrijeme Burskog rata. Autor Sherlocka Holmesa – znameniti Arthur Conan Doyle – bio je u Burskom ratu kao liječnik-volonter na britanskoj strani.

piše: Dražen Krajcar

Komentari