Na današnji dan

Bukovina – jedna od najmanjih krunskih zemalja Austro-Ugarske (1918.)

Teritorij nekadašnje austro-ugarske krunske zemlje Bukovine pridružen je Rumunjskoj 28. studenog 1918. godine. Naime, Austro-Ugarska Monarhija bila je poražena u Prvom svjetskom ratu, pa su njene dijelove uvelike razgrabile okolne države.Bukovina je povijesna pokrajina koja se prostire usjevernom podnožju Karpata i području gornjega toka Dnjestra, Pruta i Sireta. Na početku 16. stoljeća Bukovinu je zauzelo Osmansko Carstvo, a 1775. godine pripala je Habsburškoj Monarhiji. Isprva je bila u sastavu Galicije, a od 1849. je postala krunska zemlja. Bukovina je bila bogati rudarski kraj s velikim strateškim značenjem prijevoja preko Karpata.

Bukovina je bila jedna od najmanjih austro-ugarskih krunskih zemalja, površine 10.442 četvornih kilometara i s nešto manje od 800.000 stanovnika. Unutar Austro-Ugarske bila je ustrojena kao vojvodstvo, pri čemu je njen vojvoda bio austrijski car (Franjo Josip I., a zatim njegov nasljednik Karlo Habsburški). Glavni grad Vojvodstva Bukovine bio je Černovci (današnji ukrajinski naziv Černivci, njemački naziv Czernowitz), a u doba Austro-Ugarske bio je veći od Zagreba (1910. godine imao je oko 87.100 stanovnika, a Zagreb oko 79.038).

U etničkom pogledu Bukovina je imala složen sastav. Naime, naseljavali su je Rumunji, Ukrajinci, Židovi, Nijemci i Poljaci te još neke manje etničke skupine, što je rezultat planskog naseljavanja rudara i seljaka iz cijele Monarhije.

Nakon Prvog svjetskog rata Bukovina je u cijelosti pripala Rumunjskoj, međutim kasnije je teritorij Bukovine podijeljen, tako da danas njen sjeverni dio pripada Ukrajini, uključujući i spomenuti glavni grad Černovce. Rumunjskoj danas pripada samo južni dio zemlje.

piše: Dražen Krajcar


Komentari