Na današnji dan

Bugarski komunisti napravili pokolj u crkvi – 1925.

Eksplozivom su srušili krov crkve u trenutku kad je trajala misa zadušnica.

Pripadnici bugarske komunističke partije srušili su krov crkve sv. Nedjelje u Sofiji, upravo u trenutku kad je trajala misa za pokojnog generala Konstantina Georgijeva, kojeg su ubili dva dana ranije. Na misi su bili mnogi visoki politički i vojni službenici. Od pada krova stradalo ih je oko 150, a preko 500 ljudi je ozlijeđeno. Krvavi događaj zbio se 16. travnja 1925. godine

Komunisti su unaprijed isplanirali cijeli pokolj. Naime, generala Georgijeva ubili su upravo zato da bi se njegovi kolege skupili na misi u crkvi sv. Nedjelje. Komunisti su u toj crkvi imali svog agenta Petra Zadgorskog, koji je ondje bio zaposlen. Na krov su postavili 25 kilograma eksploziva i čekali misu zadušnicu.

Eksploziv na krovu aktivirao je Nikola Petrov, koji je kasnije preko Jugoslavije uspio pobjeći u sovjetsku Rusiju i tako izbjeći uhićenje. Petar Zadgorski, ostavljen sam, ispričao je sve policiji. Uhićeno je i smaknuto mnogo komunista koji su sudjelovali u zavjeri, uključujući i samog Zadgorskog, premda je on policiji otkrio cijelu organizaciju.


Komentari