Na današnji dan

Bugarska pristupila Trojnom paktu (1941.)

Bugarska je prvog ožujka 1941. pristupila Trojnom paktu, čime je postala saveznica nacističke Njemačke i članica Sila osovine. Taj bugarski potez bio je potaknut mogućnošću da dobije teritorije koji su do tada pripadali Grčkoj (npr. područje Tracije koje je omogućavalo izlaz na Sredozemno more). S druge strane, da Bugarska nije pristupila Trojnom paktu, postojala je mogućnost da je sile Osovine okupiraju. Naime, Bugarska im se nalazila na putu prema Grčkoj, koju su željeli osvojiti.

U doba pristupanja Trojnom paktu, bugarski kralj bio je Boris III. – pripadnik njemačke dinastije. Naime, on je bio potomak poznate dinastije Sachsen-Coburg-Gotha (iz koje je bio i princ Albert – suprug britanske kraljice Viktorije). 

Bugarski premijer u doba potpisivanja pristupa Trojnom paktu bio je Bogdan Filov, koji je dobar dio svog obrazovanja primio u Njemačkoj. Sporazum su potpisali, osim premijera Filova, još i Hitlerov ministar vanjskih poslova Joachim von Ribbentrop, Mussolinijev ministar vanjskih poslova grof Ciano te japanski veleposlanik u Berlinu Hiroshi Oshima.

Komentari