Select your Top Menu from wp menus

01.03.

Bugarska pristupila Trojnom paktu (1941.)

Bugarska pristupila Trojnom paktu (1941.)

Bugarska je prvog ožujka 1941. pristupila Trojnom paktu, čime je postala saveznica nacističke Njemačke i članica Sila osovine. Taj bugarski potez bio je potaknut mogućnošću da dobije teritorije koji su do tada pripadali Grčkoj (npr. područje Tracije koje je omogućavalo izlaz na Sredozemno more). S druge strane, da Bugarska nije pristupila Trojnom paktu, postojala je mogućnost da je sile Osovine okupiraju. Naime, Bugarska im se nalazila na putu prema Grčkoj, koju su željeli osvojiti.

U doba pristupanja Trojnom paktu, bugarski kralj bio je Boris III. – pripadnik njemačke dinastije. Naime, on je bio potomak poznate dinastije Sachsen-Coburg-Gotha (iz koje je bio i princ Albert – suprug britanske kraljice Viktorije). 

Bugarski premijer u doba potpisivanja pristupa Trojnom paktu bio je Bogdan Filov, koji je dobar dio svog obrazovanja primio u Njemačkoj. Sporazum su potpisali, osim premijera Filova, još i Hitlerov ministar vanjskih poslova Joachim von Ribbentrop, Mussolinijev ministar vanjskih poslova grof Ciano te japanski veleposlanik u Berlinu Hiroshi Oshima.

Facebook Comments

Vezani članci